Η «πανοπλία» του Facebook στην εικονική πραγματικότητα αρχίζει να εμφανίζει… ρωγμές

Η «πανοπλία» του Facebook στην εικονική πραγματικότητα αρχίζει να εμφανίζει… ρωγμές
epa07144101 (FILE) - The facebook logo inside the facebook Chalet on the sideline of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 20 January 2017 (reissued 06 November 2018). According to media reports on 06 November 2018, Facebook blocked around 115 accounts due to suspicious activity, after the US Federal Bureau of Investigation (FBI) contacted the company and brought attention to numerous accounts which could be linked to 'foreign entities'. The removal occurs on the eve of US midterm elections on 07 November. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ζούκερμπεργκ έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες εικονικής πραγματικότητας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του κατασκευαστή ακουστικών VR Oculus το 2014 για 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

του Jonathan Vanian

Το σχέδιο του Facebook να κυριαρχήσει στον εκκολαπτόμενο κόσμο της εικονικής πραγματικότητας (VR) αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες στην… πραγματική πραγματικότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ πιστεύει ότι η εικονική πραγματικότητα αντιπροσωπεύει την επόμενη εποχή της πληροφορικής στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να αλληλεπιδρούν και να παίζουν παιχνίδια μεταξύ τους σε πολύχρωμους, ψηφιακούς κόσμους. Ο Ζούκερμπεργκ έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες εικονικής πραγματικότητας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του κατασκευαστή ακουστικών VR Oculus το 2014 για 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Oculus έχει γίνει έκτοτε ο ακρογωνιαίος λίθος των φιλοδοξιών του Facebook στην εικονική πραγματικότητα, οι οποίες περιελάμβαναν επίσης τη χρηματοδότηση και την αγορά πολλών στούντιο VR, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν πολλά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας για να παίζουν οι άνθρωποι. Ακόμα και στην εικονική πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται, το περιεχόμενο είναι κυρίαρχο.

Κάποια στιγμή, το Facebook χρειάζεται το τμήμα Oculus VR να δημιουργήσει σοβαρά έσοδα. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει συγκεκριμένα στοιχεία πωλήσεων για το Oculus, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μονάδα είναι ζημιογόνα, δεδομένου του χαμηλού κόστους των ακουστικών VR σε σχέση με τους ανταγωνιστές της εταιρείας. Όπως και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Amazon και η Google, το Facebook φαίνεται διατεθειμένο να χάνει χρήματα σε προϊόντα hardware προκειμένου να καλύπτει τελικά τη διαφορά με άλλα μέσα.

Πιο πρόσφατα, το Facebook άρχισε να δοκιμάζει online διαφημίσεις για τους χρήστες του Oculus, κάτι που είναι λογικό δεδομένου ότι η βασική δραστηριότητα της εταιρείας τροφοδοτείται από online διαφημίσεις. Αλλά δεν φαίνεται να είναι όλοι οι χρήστες εικονικής πραγματικότητας ευχαριστημένοι με την προοπτική των διαδικτυακών διαφημίσεων που ενδεχομένως θα διακόπτουν το παιχνίδι τους.

Η Resolution Games δήλωσε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αναταραχής από τους πελάτες της ότι θα εγκαταλείψει τη δοκιμή των online διαφημίσεων του Facebook για το VR shooter Blaston. Οι παίκτες φάνηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι που ενδεχομένως θα έβλεπαν διαφημίσεις σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας για το οποίο πλήρωσαν 9,99 δολάρια για να παίξουν. Ο εκδότης δήλωσε ότι «εξετάζει αν είναι εφικτό να μεταφέρει αυτή τη μικρή, προσωρινή δοκιμή στο δωρεάν παιχνίδι μας, Bait! κάποια στιγμή στο μέλλον».

Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το Facebook. Όπως ανέφεραν οι Financial Times, η Resolution Games ήταν ο πρώτος διαφημιστικός συνεργάτης εικονικής πραγματικότητας του Facebook και ο εκδότης εγκατέλειψε το νέο πρόγραμμα δοκιμής διαφημίσεων VR «λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή του».

Μετά από χρόνια λαθών στην προστασία των δεδομένων που έχουν πλήξει τη φήμη του Facebook, οι gamers μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις προσπάθειες του Facebook να επιβάλλει τη διαδικτυακή διαφημιστική του δραστηριότητα στην εικονική πραγματικότητα. Αν αυτό ισχύει, θα μπορούσε να κάνει τους τρίτους εκδότες να το σκεφτούν δύο φορές για να υπογράψουν μια συμφωνία online διαφήμισης.

Βέβαια, οι προσπάθειες VR του Facebook βρίσκονται ακόμα στα πρώτα τους βήματα, και επειδή ένας εκδότης αποσύρθηκε από μια διαφημιστική δοκιμή δεν σημαίνει ότι θα κάνουν το ίδιο όλοι οι εκδότες. Αλλά δεν είναι ένα καλό σημάδι και υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Facebook πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τα σχέδιά του για την κερδοφορία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην εικονική πραγματικότητα χωρίς να αναστατώσει τους χρήστες.

Πηγή: Fortune