Γιατί η Pfizer άλλαξε το όνομα το εμβολίου της κατά του κορωνοϊού και πώς το “βαφτίζει”

Γιατί η Pfizer άλλαξε το όνομα το εμβολίου της κατά του κορωνοϊού και πώς το “βαφτίζει”
Pfizer CEO Albert Bourla talks during a press conference with European Commission President after a visit to oversee the production of the Pfizer-BioNtech Covid-19 vaccine at the factory of US pharmaceutical company Pfizer, in Puurs, on April 23, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP) Photo: AFP

Το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer (που αναφέρεται επίσης ως εμβόλιο Pfizer-BioNTech), το οποίο μόλις έλαβε την πλήρη έγκρισή του από τον FDA, απέκτησε μια νέα ονομασία: Comirnaty.  

Έτσι τουλάχιστον θέλει να το αποκαλούμε η εταιρεία, αλλά πρόκειται για ένα αίτημα με το οποίο λίγοι άνθρωποι είναι πιθανό να συμμορφωθούν.

Η εμπορική ονομασία για το εμβόλιο της Pfizer δεν είναι καινούργια. Στην πραγματικότητα, υπάρχει από τον περασμένο Δεκέμβριο. (Υπάρχει ακόμη και ένα όνομα για τη γενική εκδοχή του φαρμάκου, όποτε αυτή βγει στην αγορά: tozinameran). Αλλά από πού προήλθε;

Το Comirnaty (προφέρεται «Κομίρνατι») είναι στην πραγματικότητα μια σύνθεση πολλών λέξεων, οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από την πανδημία και την πρωτοποριακή τεχνολογία που επέτρεψε στους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα εμβόλιο τόσο γρήγορα.

«Το Comirnaty… αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό των όρων COVID-19, mRNA, κοινότητα (community) και ανοσία (immunity), για να τονίσει την πρώτη έγκριση ενός εμβολίου με messenger RNA (mRNA), καθώς και τις κοινές παγκόσμιες προσπάθειες που κατέστησαν δυνατό αυτό το επίτευγμα», δήλωσε η Pfizer ανακοινώνοντας την έγκριση της ΕΕ πέρυσι.

Το όνομα αν το πείτε δυνατά παραπέμπει ηχητικά στη λέξη community, που σημαίνει «κοινότητα» στα αγγλικά.

Για να το αναλύσουμε περισσότερο, το “Co” προέρχεται από τον COVID-19, το “mirna” είναι μια …εκδοχή του mRNA, και το “-ty” προσθέτει τα μοτίβα της κοινότητας και της ανοσίας.

Όσον αφορά το γενικό όνομα, το “tozina-” είναι ένα πρόθεμα που απαιτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ το “meran” είναι ένα υποχρεωτικό επίθημα για τα εμβόλια mRNA.

Αν δεν είστε οπαδός του Comirnaty, καλό είναι να ξέρετε ότι η Pfizer και η BioNTech απέρριψαν κάμποσα ονόματα πιο πριν, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα Covuity, RnaxCovi, Kovimerna και RNXtract.

Όσο για το εμβόλιο COVID της Moderna; Δεν έχει ακόμη όνομα στις ΗΠΑ, αλλά το φαβορί είναι το Spikevax. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε αυτή την ονομασία τον περασμένο μήνα. Όταν και αν ο FDA δώσει πλήρη έγκριση στη θεραπεία της Moderna, θα αποφασίσει και για την ονομασία.