Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις των εμβολίων

Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις των εμβολίων
epa07957820 (FILE) - A logo outside Pfizer headquarters in New York, New York, USA, 04 December 2015 (reissued 29 October 2019). Pfizer on 29 October 2019 reported their third-quarter 2019 earnings saying their 3rd quarter 2019 revenues totaled 12.7 billion USD, less 618 million USD, or five per cent, compared to the prior-year quarter, reflecting an operational decline of 403 million USD, or three per cent, as well as the unfavorable impact of foreign exchange of 215 million USD, or 2 per cent. EPA/ANDREW GOMBERT *** Local Caption *** 52435439 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία και στις υποδομές της επιβάλλουν την εξασφάλιση νέων εγκρίσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Aναστέλλει προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου της κατά της COVID-19 στην Ευρώπη η φαρμακοβιομηχανία Pfizer, προκειμένου να αναβαθμίσει την παραγωγική της δυνατότητα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Αυτό επιβάλλει τον περιορισμό της παραγωγής του εμβολίου, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της ικανότητας παρασκευής, από 1,3 δισ. εμβολιαστικές δόσεις σε 2 δισ. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία και στις υποδομές της επιβάλλουν την εξασφάλιση νέων εγκρίσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι νέες συνθήκες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα επηρεάσουν την παράδοση εμβολίων κατά τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά αργότερα θα υπάρξει σημαντική αύξηση των διαθέσιμων δόσεων. Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν είναι γνωστό πόσο χρόνο θα χρειαστεί η φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να μεταβάλει τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Ακόμη, όμως, και πριν από αυτή την εξέλιξη, πολλά ευρωπαϊκά κράτη παραλαμβάναν μειωμένες δόσεις εμβολίου. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι αναμένει να λάβει μόνο το ήμισυ των προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech τον Ιανουάριο, εξαιτίας προβλήματος στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η Λιθουανία έκανε γνωστό ότι οι δικές της προμήθειες θα υποδιπλασιαστούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες παραδόθηκαν στην Ιταλία στις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά το θέμα έχει πλέον επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Την ίδια στιγμή, την ταχύτητα του φωτός έχει αναπτύξει η εμβολιαστική εκστρατεία στην Τουρκία, με περισσότερο από 500.000 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με το κινεζικό εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Sinovac. Χθες, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμβολιάστηκε μεταξύ των πρώτων την Πέμπτη στην Άγκυρα, δήλωσε ότι δεν εμφάνισε καμία παρενέργεια, αισθάνεται θαυμάσια και αναμένει να λάβει, σε 28 ημέρες, τη δεύτερη δόση. Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι τις 2.30 μ.μ. (τοπική ώρα) είχαν εμβολιαστεί 520.000 υγειονομικοί- εντός δύο ημερών, αφού οι εμβολιασμοί ξεκινήσαν την Πέμπτη.

Με ανάλογους ρυθμούς συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί στην Κίνα. Το Πεκίνο επιθυμεί να έχει εμβολιάσει 50 εκατ. πολίτες πριν από την έναρξη των εορτασμών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, στις 11 Φεβρουαρίου. Οπως, ωστόσο, επισημαίνουν ειδικοί, ακόμα και αν η κινεζική κυβέρνηση πετύχει τον στόχο της, δεν θα έχει αναπτυχθεί ανοσία της αγέλης, καθώς απαιτείται εμβολιασμός του 60%-70% του πληθυσμού.