Η ΠΓΔΜ δηλώνει ότι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές το αρνούνται

Η ΠΓΔΜ δηλώνει ότι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές το αρνούνται
Πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, Τρίτη 15 Μαρτίου 2016. Η Ελλάδα έχει καταγράψει πάνω από 44.000 πρόσφυγες μετανάστες μέσα στην επικράτειά της, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των περιορισμών στη διέλευση των συνόρων που επέβαλε η ΠΓΔΜ τους τελευταίους μήνες σε όλους όσους θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες, απαγορεύοντας τη διέλευση σε Αφγανούς και εντέλει απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους τους Σύριους και Ιρακινούς που δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Υπό άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες και μετανάστες στα βόρεια σύνορα εξακολουθούν να περιμένουν μια τελική απόφαση.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων: «Γύρω στις 06.00 περίπου 200 άτομα που βρίσκονταν στα χωράφια, λίγα μέτρα μετά την οριογραμμή Ελλάδας-FYROM και είχαν κρατηθεί επί τόπου όλη τη νύχτα, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος κοντά στο μεθοριακό χωριό Χαμηλό και εξετάζονται από την Ελληνική Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αριθμοί των προσφύγων που για λόγους εντυπωσιασμού αναγγέλλονται και γράφονται από τα Σκόπια, μέσα στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν εαυτούς ως “προστάτες” της Ευρώπης».

Η δημοσιογράφος του ABC, Μπάρμπαρα Μίλερ, που βρίσκεται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ανεβάζει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter φωτογραφίες και βίντεο με πρόσφυγες οι οποίοι φέρονται να επιστρέφουν από τα Σκόπια στην Ελλάδα.


Ο επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης διέψευδε ότι επιστράφησαν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που είχαν περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα τη Δευτέρα και επέμεινε για μια ακόμη φορά σε αυτό που διατεινόταν από το πρωί, ότι δηλαδή αν και όταν κατατεθεί αίτημα επανεισδοχής τότε θα εξεταστεί τι θα πράξει η Ελλάδα.

Νέες καταγγελίες μεταναστών για βάρβαρες επιθέσεις από την αστυνομία των Σκοπίων

Ξυλοδαρμό από τις αρχές της ΠΓΔΜ κατήγγειλε Αφγανός ο οποίος προσπάθησε, μαζί με την οικογένειά του, χθες το απόγευμα, να μπει στη γειτονική χώρα, διασχίζοντας έναν χείμαρρο κοντά στο χωριό Χαμηλό.

«Είχαμε ανάψει φωτιά μαζί με την οικογένειά μου και όταν μας πλησίασαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ ζητώντας μας να φύγουμε, με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο και με χτύπησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον καταυλισμό είναι απελπιστική, με χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στις λάσπες και να προσπαθούν, με όποιο τρόπο μπορούν, να προστατευθούν από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση.

Οι περισσότεροι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα ανοίξει, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην επικείμενη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

Ήδη, πάντως, εκατοντάδες στρέφονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να ενταχθούν σε αυτό ως τη μοναδική νόμιμη λύση για να μεταβούν σε ευρωπαϊκές χώρες.