Η πολλή δουλειά τρώει το… μυαλό

Η πολλή δουλειά τρώει το… μυαλό

Αν είστε μεσήλικας, το να δουλεύετε 40 ώρες την εβδομάδα είναι κακό για τον εγκέφαλό σας.

Αν θέλετε να μπείτε στη Mensa, ίσως θα πρέπει να μειώσετε τις ώρες εργασίας σας στο γραφείο.

Διότι το να εργάζεστε πάνω από 25 ώρες την εβδομάδα ίσως επηρεάζει αρνητικά τη νοημοσύνη σας, αν είστε πάνω από 40 ετών. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης ερευνητών στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, πάνω από 6.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε τεστ ανάγνωσης, αναγνώρισης μοτίβων, και μνήμης. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 25 ώρες είναι ο ιδανικός χρόνος εργασίας την εβδομάδα για τη διατήρηση καλής γνωστικής λειτουργίας.

Το να δουλεύεις λιγότερο από 25 ώρες είναι επιβλαβές για τη σβελτάδα του εγκεφάλου, ενώ το να δουλεύεις υπερβολικά πολλές ώρες μπορεί να προκαλέσει υπερκόπωση ή στρες, και να καταστρέψει τις λειτουργικές ικανότητες του εγκεφάλου.

Η ηλικία των 40 είναι ένα κομβικό σημείο για τον εγκέφαλο. Η «ρέουσα νοημοσύνη», δηλαδή το πόσο καλά επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, αρχίζει να μειώνεται κάπου στην ηλικία των 20, ενώ η «αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη», δηλαδή η ικανότητα της χρήσης γνώσεων και εμπειριών, αρχίζει να χειροτερεύει γύρω στα 30. Και όταν κάποιος φτάνει στα 40, η απόδοση σε τεστ μνήμης και αναγνώρισης μοτίβων τείνει να μειωθεί.

Οι ερευνητές εξετάζουν και την επίδραση που έχει η παροχή φροντίδας σε άλλους πάνω στη γνωστική λειτουργία. Στην ηλικία των 40 ετών, πολλοί εργαζόμενοι φροντίζουν παιδιά ή γονείς, ή παιδιά και γονείς ταυτόχρονα. Αυτό ουσιαστικά είναι μια δεύτερη δουλειά, πλάι στην υπάρχουσα.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίδραση των υπερβολικών ωρών εργασίας στη γνωστική λειτουργία επιδρά και τα δύο φύλα εξίσου.