Η πράσινη οικονομία είναι έτοιμη να δημιουργήσει τεράστια ευημερία. Θα ωφεληθούν όμως όλοι;

Η πράσινη οικονομία είναι έτοιμη να δημιουργήσει τεράστια ευημερία. Θα ωφεληθούν όμως όλοι;
21 November 2021, Schleswig-Holstein, Albersdorf: Wind turbines stand in a field on the A23 motorway near Albersdorf. A wind power capacity of more than one gigawatt could be approved in Schleswig-Holstein this year. (to dpa "Albrecht expects strongest wind power expansion since 2014") Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η πράσινη οικονομία είναι έτοιμη να δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες και ευημερία - αλλά αν δεν ληφθούν μέτρα, οι γυναίκες θα μπορούσαν να βρεθούν χαμένες. Μέχρι το 2030, περίπου το 75% των πράσινων θέσεων εργασίας θα το κατέχουν άνδρες.

του Lance Lambert

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σχεδόν 200 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Σκωτία. Αυτή η συμφωνία, που ονομάζεται Σύμφωνο της Γλασκώβης για το Κλίμα, θέτει το πλαίσιο για την αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας άνω του 1,5°C, ενώ παράλληλα επεκτείνει τα σχέδια για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας.

Αυτό έρχεται καθώς η Wall Street είναι ολοένα και πιο θετική σε ενδεχόμενο ράλι για τους πράσινους τομείς της οικονομίας. Αρκεί να δείτε την τεράστια χρηματιστηριακή αξία της Tesla των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (πάνω από έξι φορές η συνδυασμένη αξία της GM και της Ford).

Αλλά πόσες ευκαιρίες θα δημιουργήσει αυτή η πράσινη ανάπτυξη – και ποιος θα ωφεληθεί;

Για να το μάθουμε, το Fortune επικοινώνησε με το Boston Consulting Group (BCG), όπου μια ομάδα εμπειρογνωμόνων (Zineb Sqalli και Nour Mejri) μελέτησε πρόσφατα την πράσινη οικονομία μέσω του πρίσματος της ισότητας των φύλων.

Ιδού τι βρήκε η ομάδα της BCG.

100 τρισεκατομμύρια έως 150 τρισεκατομμύρια δολάρια

  • … θα είναι οι εκτιμώμενες παγκόσμιες «πράσινες» επενδύσεις από τώρα έως το 2050.

67 εκατομμύρια

  • … θα είναι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσει η πράσινη οικονομία έως το 2030, σύμφωνα με την ανάλυση της BCG.

25%

  • … των θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία το 2030 θα κατέχουν γυναίκες. (Αυτή τη στιγμή είναι 29%).

15 έως 20 χρόνια

  • … θα καθυστερήσουν περαιτέρω την ισότητα των φύλων οι τρέχουσες παγκόσμιες «στρατηγικές δράσης για το κλίμα».

Η πράσινη οικονομία είναι έτοιμη να δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες και ευημερία – αλλά αν δεν ληφθούν μέτρα, οι γυναίκες θα μπορούσαν να βρεθούν χαμένες. Μέχρι το 2030, περίπου το 75% των πράσινων θέσεων εργασίας θα το κατέχουν άνδρες.

Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες κατέχουν σήμερα το 29% των περίπου 88 εκατομμυρίων πράσινων θέσεων εργασίας. Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί στο 25%, εκτιμά η BCG, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των πράσινων θέσεων εργασίας θα ανέλθει στα 155 εκατομμύρια.

Εάν το χάσμα των φύλων στην πράσινη οικονομία καλυπτόταν, η ανάλυση της BCG εκτιμά ότι θα αύξανε το συνολικό μέγεθος της πράσινης οικονομίας και θα μεγέθυνε το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας λόγος γι’ αυτό είναι επειδή, λένε, οι περισσότερες γυναίκες στους πράσινους τομείς θα μεταφραστούν σε περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και καινοτομίες. Η ομάδα της BCG γράφει «ότι η ενίσχυση των γυναικών επιχειρηματιών στην πράσινη τεχνολογία θα προσθέσει 500 έως 600 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ ετησίως έως το 2030».

Πηγή: fortune.com