Η προσπάθεια του Slack να κάνει τη δουλειά ευκολότερη

Η προσπάθεια του Slack να κάνει τη δουλειά ευκολότερη

Πώς η δημοφιλής εφαρμογή κατάφερε να έχει πελάτες μεγαθήρια.

Από τότε που έκανε το ντεμπούτο της πριν από τρία χρόνια, το Slack κοντεύει να αντικαταστήσει πλήρως την “παραδοσιακή” επαγγελματική επικοινωνία μέσω email.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, Stewart Butterfield, θεωρείται πλέον γκουρού της εξέλιξης της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και πραγμάτων όπως τα chatbots (αυτοί οι αυτοματοποιημένοι βοηθοί που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται διαδικτυακά για να απαντήσουν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση καταναλωτή.

Ο Butterfield δεν φιλοσοφεί, μόνο. Οι πελάτες και το εργατικό δυναμικό της εταιρείας προσφέρουν γόνιμο έδαφος για τις παρατηρήσεις του. Πάνω από 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι χρησιμοποιούν καθημερινά τη – φιλική προς τα emoji – εφαρμογή για να στέλνουν μηνύματα στις ομάδες τους, να παρακολουθούν και να διαμοιράζονται έγγραφα, και να ανταλλάσσουν …εικονίδια με μπανάνες που χορεύουν.

Στους πελάτες της Slack περιλαμβάνονται μεγαθήρια όπως η IBM, η Capital One και το eBay, για να μην αναφέρουμε τις χιλιάδες startup. Και κάπως έτσι, η μη εισηγμένη επιχείρηση έχει γιγαντωθεί σε έναν τεχνολογικό παίκτη 800 εργαζομένων, η αξία του οποίου αποτιμάται σήμερα στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το Slack, το οποί0 αναζητά επιπλέον χρηματοδότηση με ακόμα μεγαλύτερη αποτίμηση στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Slack αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Συναντήσαμε τον Butterfield για να ακούσουμε περισσότερα για τις τελευταίες τάσεις στον χώρο εργασίας – όχι μόνο τα chatbots αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη, το crowdsourcing και γιατί πρέπει να είσαι ψηφιακός επιτελάρχης του εαυτού σου.

Fortune: Αναπτύξατε και χρησιμοποιήσατε το Slack στην startup βιντεο-παιχνιδιών Glitch, η οποία πλέον βρίσκεται εκτός αγοράς. Μοιάζει το αρχικό όραμα με αυτό που έχει καταλήξει να είναι σήμερα το Slack;

Butterfield: Ναι, ξεκινήσαμε μια επιχείρηση για να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό και στη διαδρομή ανακαλύψαμε αυτή την «πρωτότυπη» εκδοχή του Slack. Δεν είχε όνομα. Αλλά όταν κλείσαμε τη Glitch, αντιληφθήκαμε ότι αυτό ίσως θα ήταν χρήσιμο για άλλους ανθρώπους επειδή εμείς δεν μπορούσαμε πλέον να δουλέψουμε χωρίς αυτό. Έτσι, γράψαμε μια πρόταση για τους επενδυτές μας. Η αποστολή ήταν ακριβώς αυτή που καταλήξαμε να υπηρετούμε – να κάνουμε τις ζωές των ανθρώπων στον εργασιακό χώρο απλούστερες, πιο ευχάριστες, και πιο παραγωγικές.

Πιο πρόσφατα, αρχίσατε να δουλεύετε πάνω στην προσθήκη λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί;
Μπορεί η αναλογία να φαίνεται λίγο περίεργη, εκ πρώτης όψεως, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι έκανε η Google Maps για τον φυσικό κόσμο. Μέσα σε όλους τους υπολογιστές οποιασδήποτε μεγάλες εταιρείας βρίσκεται κάθε απόφαση που λαμβάνεται. Αλλά οι άνθρωποι ξοδεύουν τεράστιο όγκο χρόνου προσπαθώντας να βρουν τη σωστή πληροφορία.

Όπως;
Συχνά, είναι απλές πραγματολογικές ερωτήσεις όπως «Ποιος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτό το πρότζεκτ;». «Ποιος είναι ο διευθυντής αυτού κι αυτού του εργαζόμενου;». «Πού είναι το έγγραφο που σχετίζεται με τη σημερινή συνάντηση;». Αυτό θεωρείται τόσο δεδομένο που συχνά οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν το βλέπουν. Και η προσπάθεια που οι άνθρωποι βάζουν σ’ αυτό είναι σαν την προσπάθεια που έβαζαν παλιά για να βρουν γεωγραφικές πληροφορίες – όπως το να βγάλουν τον χάρτη από την τσάντα ή να ρωτήσουν στο βενζινάδικο για οδηγίες. Πλέον, μπορείς απλώς να εστιάσεις στην οθόνη και έχεις μπροστά σου όλο τον κόσμο. Σταδιακά το ίδιο θα συμβεί με τις εμπειρίες των ανθρώπων στη δουλειά. Μας ενδιαφέρει οτιδήποτε επιτρέπει στους ανθρώπους να βρουν πληροφορίες ταχύτερα.

Πώς θα δουλεύουμε σε πέντε με δέκα χρόνια από τώρα; Και ποιος είναι ο ρόλος του Slack στο μέλλον αυτό;
Ένας τρόπος για να το περιγράψεις είναι ότι δίνουμε στον καθένα έναν ψηφιακό επιτελάρχη – κάποιον που διαθέτει άπειρη υπομονή και άπειρη μνήμη. Θα συστήνει ενεργά πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα, δουλεύουμε πάνω σε κάτι που λέγεται ‘Highlights’. Από τα μηνύματα που δεν έχετε κοιτάξει ακόμα, ποια είναι εκείνα που φαίνονται πιο σημαντικά; Κι ένα άλλο παράδειγμα: Τις αξιολογήσεις απόδοσης μπορούν να τις διαχειριστούν bots.

Πώς; Τι;
Πολλές εταιρείες ξοδεύουν μερικές εβδομάδες τον χρόνο για αξιολογήσεις απόδοσης. Αλλά υπάρχει τρόπος συλλογής ανατροφοδότησης σε πραγματικό χρόνο από το Slack, έτσι ώστε στο τέλος του έτους να έχετε συγκεντρωμένες αυτές τις πληροφορίες.

Τι σημαίνει Slack – το όνομα της εταιρείας;
Συνήθιζα να λέω στην ομάδα μου ότι Slack είναι τα αρχικά για ‘searchable log of all communications and knowledge’ αλλά στην πορεία όλοι το ξέχασαν. Μια άλλη σημασία της λέξης, όπως χρησιμοποιείται στη διαχείριση προϊόντων, είναι η υπερβάλλουσα χωρητικότητα που διαθέτει το σύστημα για να απορροφά τυχόν αποτυχίες, ή για να αναλαμβάνει επιπλέον έργο. Αυτό είχαμε στο μυαλό μας όταν σκεφθήκαμε το συγκεκριμένο όνομα.

***

Stewart Butterfield

Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Slack

Ηλικία: 44

Τόπος καταγωγής: Λουντ, Βρετανική Κολούμπια

Πρώτα χρόνια: μέχρι να γίνει 3 ετών, ο Butterfield ζούσε μαζί με την οικογένειά του σ’ ένα τροχόσπιτο στο δάσος. Όταν ήταν παιδί ακόμα, έμαθε μόνος του πώς να γράφει κώδικα. Στη συνέχεια, σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η άνοδος προς τη δόξα (πριν τη Slack): Ο επιχειρηματίας συνίδρυσε την ιστοσελίδα διαμοιρασμού φωτογραφιών Flickr μαζί με την πρώην γυναίκα του. Η εταιρεία πουλήθηκε στη Yahoo το 2005 για 35 εκατομμύρια δολάρια.

Η πηγή της δόξας: Τόσο το Flickr όσο και το Slack προέκυψαν από εταιρείες παιχνιδιών που σύστησε ο Butterfield αλλά εν τέλει απέτυχαν. Όπως έχει δηλώσει, μάλλον δεν πρόκειται να ιδρύσει ξανά startup στον κλάδο του gaming.