Η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το Pokémon Go

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη το ποια κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει το παιχνίδι.

Το Ιράν είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το Pokémon Go, με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν ανησυχίες για την τεχνολογία εντοπισμού που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι.

«Κάθε παιχνίδι που χρησιμοποιείται από όλο το έθνος του Ιράν πρέπει να λαμβάνει άδεια λειτουργίας από το υπουργείο πολιτισμού και ισλαμικών αρχών, και το Pokémon Go δεν έχει αιτηθεί ακόμη», ανέφερε το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Isna μεταφέροντας τα λόγια του επικεφαλής θεμάτων διαδικτύου.

Οι νέοι του Ιράν έδειξαν από την αρχή πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το παιχνίδι το οποίο από τότε που κυκλοφόρησε έχει προσελκύσει εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο.

Η απαγόρευση ελεύθερης χρήσης του διαδικτύου στο Ιράν δεν είναι κάτι καινούριο. Εκατομμύρια ιστοσελίδες και εφαρμογές μπλοκάρονται από την κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει τον ισλαμικό νόμο σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών.

Παρόλα αυτά, πάρα πολλοί Ιρανοί διατηρούν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, παρακάμπτοντας το μπλοκάρισμα των ιρανικών αρχών. Ακόμη κι αν τελικά καταφέρνουν να τους σταματούν, αυτό τις περισσότερες φορές είναι προσωρινό καθώς καταφέρνουν να μπαίνουν στις απαγορευμένες σελίδες μέσω της χρήσης απομακρυσμένων συνδέσεων.

Πάντως οι αρχές του Ιράν χρησιμοποιούν και ειδική τεχνολογία η οποία μειώνει τις ταχύτητες του ίντερνετ, ούτως ώστε να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή όσων θέλουν να παραβούν τις εντολές.