Η πρώτη επίσημη ματιά στο iOS 9

Η πρώτη επίσημη ματιά στο iOS 9

Η Apple κυκλοφόρησε την πρώτη δημόσια beta  έκδοση του επόμενου λειτουργικού της συστήματος.

Το iOS 9 μπορεί να έρχεται το επόμενο φθινόπωρο, οι ανυπόμονοι όμως μπορούν από σήμερα να ρίξουν μια πρώτη ματιά στις νέες του δυνατότητες με τη βοήθεια της πρώτης δημόσιας beta έκδοση που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες (οι χρήστες των  συμβατών συσκευών της Apple μπορούν να κατεβάσουν για δοκιμή την beta έκδοση μέσω του Apple Beta Software Program δηλώνοντας το Apple ID τους).

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, η επόμενη αναβάθμιση μοιάζει «λεπτότερη». Με λιγότερες αλλαγές στην εμφάνιση και στις «υπόγειες» διεργασίες με τις οποίες λειτουργεί η συσκευή σας. Ωστόσο, η νέα αυτή έκδοση συνοδεύεται από έναν αριθμό νέων δυνατοτήτων και εφαρμογών που υπόσχονται να «απογειώσουν» το iPhone ή το iPad σας.

1. Ταξινομήστε καλύτερα τις φωτογραφίες σας

Το iOS 9 θα σας επιτρέπει να ταξινομείτε τις φωτογραφίες σας ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο τις τραβήξατε. Θα υπάρχει ένας ξεχωριστός κατάλογος για τις selfies που τραβήξατε με την μπροστινή κάμερα και ένας ξεχωριστός κατάλογος με για τα screenshoots. H Apple, ωστόσο, αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου για να ταξινομείτε τις selfie σας.

2. Προσωποποιήστε τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν με το Apple News 

Εάν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σπάνια την εφαρμογή Newsstand, η Apple θεωρεί πως οι ενημέρωση με ειδήσεις είναι πολύ σημαντικές για τους χρήστες των συσκευών της. Για τον λόγο αυτό ενισχύει το iOS 9 με μια πιο προσωποποιημένη εφαρμογής ειδήσεων, το Apple News, στα χνάρια του Flipboard.

3. Περισσότερη ασφάλεια

Ξεχάστε τους τετραψήφιους κωδικούς πρόσβασης. Το iOS 9 εισάγει κωδικούς 6 ψηφίων που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο την παραβίαση της συσκευής σας.

Επιπλέον, η Apple δημιουργεί τον έλεγχο ταυτοποίησης δύο παραγόντων.  Αυτό σημαίνει πως όταν χρησιμοποιείται το Apple ID σε μια άλλη συσκευή, η κύρια συσκευή θα πρέπει να το εξουσιοδοτεί.

4. Οι  σημειώσεις εξελίσσονται

Οι Σημειώσεις σταματούν να είναι μια απλή λίστα πραγμάτων. Μπορείτε πια να δημιουργείτε γρήγορα σκίτσα ή να προσθέτετε κάποια φωτογραφία. Τα κείμενα φυσικά παραμένουν, αλλά πλήρως εξελιγμένα  με δυνατότητες να προσθέτετε  λίστες με κουκίδες ή λίστες ελέγχου στις οποίες μπορείτε να μαρκάρετε τα πράγματα που έχετε πραγματοποιήσει.

Apple iOS 9 Notes

5. Το Apple Map γίνεται πιο λειτουργικό

Το Apple Maps επιτέλους αναπτύσσεται. Στο iOS 9 προστίθεται η δυνατότητα εύρεσης διαδρομών για πολλές πόλεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και πληροφορίες για τις διαδρομές και τις στάσεις του μετρό, των τραίνων και των λεωφορείων καθώς και ειδοποιήσεις για καθυστερήσεις και αλλαγές.

Επιπλέον, το «Nearby» παρουσιάζει επιχειρήσεις και αξιοθέατα που βρίσκονται κοντά στο μέρος που βρίσκεστε.

6. Η πολυεπεξεργασία αλλάζει την εμπειρία στα iPads

Όπως και στο Android, η Apple εισάγει με το iOS 9 τη δυνατότητα να εργάζεστε σε δύο διαφορετικές εφαρμογές ταυτόχρονα στο iPad σας. Επιπλέον, η οθόνη θα μπορεί να χωρίζεται στα δύο. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε ένα βίντεο ενώ ταυτόχρονα κρατάτε κάποιες σημειώσεις.

7. Η Siri γίνεται εξυπνότερη

Η πιο ενδιαφέρουσα αλλαγή αφορά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά με τα οποία θα εξοπλιστεί ο προσωπικός σας ψηφιακός βοηθός, η Siri. Με την έκδοση «proactive» (η οποία πάντως περιορίζεται αρκετά στην beta έκδοση για λόγους ασφάλειας) η Apple μετατρέπει τη Siri σε μια παραπλήσια έκδοση του ιδιαίτερα ευφυούς Google Now.

Διαβάστε επίσης: Αυτά θα είναι τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 9