Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στις 11:00 θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το υπουργικό συμβούλιο.

Μία ώρα νωρίτερα, στις 10:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα και του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει αλλαγή της ατζέντας προκειμένου να κλείσει το θέμα με τον Δημήτρη Καμμένο και να σταματήσει ο θόρυβος αναφορικά με τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς εντατική δουλειά και προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Οι δηλώσεις των υπουργών 

Σε σύντομες δηλώσεις προχώρησαν μέλη της κυβέρνησης, προσερχόμενοι στη Βουλή για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, για να τονίσει: «εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τις οδηγίες και θα υπάρξει συντονισμός, ενώ υποστήριξε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση».

Για το εάν θα δοθούν περισσότερα κονδύλια, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι αυτά ζητήσαμε από την Ευρώπη, τα πήραμε, μένει να αποδειχθεί ότι θα τα δώσουν. Για το εάν το πρόβλημα είναι σε ύφεση στα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «το πρόβλημα είναι σε ύφεση, θα φουντώνει και θα ξανα υφίεται. Η τέχνη είναι να το κρατάς χαμηλά. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, χωρίς όμως τα πράπλευρεα βάρη που δημιουργούν. Αυτό είναι η δουλειά της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανουφίσει τους πληθυσμούς τους ελληνικούς και έτσι θα βοηθήσει και τους πρόσφυγες». Ερωτηθείς εάν αναμένεται νέο μεγαλύτερο «κύμα» προσφύγων, απάντησε: «Όσο βαστά ο πόλεμος…», για να προσθέσει ότι «απλά ο κακός καιρός μπορεί να τους σταματήσει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάτπυξης κρίνεται και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, από το έργο, σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι».

«Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, είπε ότι αυτό θα γίνει με το προσωπικό, με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ερώτηση αν «έχουμε μειώσεις συντάξεων», δήλωσε ότι «οριζόντες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε. Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος».