Η ψηφιακή γη πωλείται για εκατομμύρια, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκτήσουν εικονικά ακίνητα στο metaverse

Η ψηφιακή γη πωλείται για εκατομμύρια, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκτήσουν εικονικά ακίνητα στο metaverse
A binary code with the word 'metaverse' displayed on a laptop screen is seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on October 25, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Ενώ οι τιμές των φυσικών ακινήτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη το τελευταίο έτος, η τιμή της ψηφιακής γης στο διαδίκτυο έχει επίσης αυξηθεί, καθώς το ενδιαφέρον για το “metaverse” αυξάνεται.

Το metaverse αναφέρεται σε μια χούφτα πλατφόρμες – συμπεριλαμβανομένων των Sandbox, Decentraland, Mirandus και Axie Infinity – που δημιουργούν μια διαδραστική εκδοχή του διαδικτύου, όπου οι χρήστες μπορούν να παίζουν παιχνίδια, να εξερευνούν εικονικούς κόσμους και ακόμη και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Το Facebook εκλαΐκευσε τον όρο όταν μετονομάστηκε σε “Meta” και σηματοδότησε την πρόθεσή του να δημιουργήσει έναν καθηλωτικό εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν «να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς, να εργαστούν, να μάθουν, να παίξουν, να ψωνίσουν, να δημιουργήσουν…».

Οι πλατφόρμες έχουν προσφέρει μια αγορά για την ψηφιακή γη, δίνοντας στους χρήστες και τους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράζουν γη μέσω κρυπτονομισμάτων και να την κατέχουν ως NFTs. Και καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές δίνουν προσοχή στις επιχειρηματικές δυνατότητες των ανθρώπων που περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εικονικούς κόσμους, η αγορά ψηφιακής γης έχει επιταχυνθεί σε αυτές τις πλατφόρμες το τελευταίο έτος.

Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης Grayscale δήλωσε ότι το metaverse θα μπορούσε τελικά να γίνει μια ευκαιρία εσόδων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και όταν ρωτήθηκε αν το metaverse θα μπορούσε να γίνει μια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η επενδυτής Cathie Wood δήλωσε ότι πιστεύει πως ναι, θα μπορούσε.

Η Republic Realm, μια εταιρεία που αγοράζει ψηφιακά ακίνητα και στη συνέχεια τα αναπτύσσει σε χώρους λιανικής πώλησης ή εικονικές κατοικίες που μπορεί να πουλήσει ή να νοικιάσει, δήλωσε ότι αγόρασε την Τρίτη ένα οικόπεδο 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Sandbox, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η αγορά ήταν η μεγαλύτερη πώληση εικονικών ακινήτων που έχει γίνει ποτέ και ξεπέρασε το ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν ο επενδυτής κρυπτογράφησης Tokens.com αγόρασε ένα οικόπεδο στην Decentraland για περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Sébastien Borget, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sandbox, δήλωσε στο Fortune ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον κόσμο του gaming με δυνατότητα NFT αυξήθηκαν από 12.000 σε 16.000 μόνο τον Νοέμβριο. Αυτή την εβδομάδα, το Sandbox άνοιξε το παιχνίδι στην πλατφόρμα του σε έναν επιλεγμένο αριθμό χρηστών σε μια έκδοση άλφα, η οποία, σύμφωνα με τον Borget, βοήθησε να αυξηθεί ο αριθμός αυτός ακόμα περισσότερο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, το 65% των 166.464 συνολικών οικοπέδων στο Sandbox είχε πωληθεί από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε τις δημόσιες πωλήσεις τον Φεβρουάριο, ενώ μέρος του υπόλοιπου 35% κρατείται σε εφεδρεία μέχρι το 2022, σύμφωνα με τον Borget.

«Η οικοδόμηση ακινήτων σε εικονικούς κόσμους θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα ταχύτερα απ’ ό,τι στον φυσικό κόσμο, επειδή δεν δεσμεύεσαι πλέον από πολλούς περιορισμούς», τόνισε ο Borget σχετικά με την πιθανή ελκυστικότητα για τους επενδυτές.

Πηγή: fortune.com