Η πτώση του ριάλ έφερε την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών του Ιράν

Η πτώση του ριάλ έφερε την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών του Ιράν
epa06973501 Iranian Economy and finance Minister Masoud Karbasian (C, on podium) speaks to defend himself during an impeachment session at the Iranian Parliament in Tehran, Iran, 26 August 2018. Media reported that parliament sacked Karbasian as Minister of Economy and Finance as Iran is facing an economic crisis. The parliament impeached Economy Minister Masoud Karbasian and on the day voted to sack him. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η απόφαση του ιρανικού κοινοβουλίου αποτελεί νέο πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί.

Το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων Μασούντ Καρμπασιάν από το αξίωμά του, μετά την κατακόρυφη πτώση της ισοτιμίας του ιρανικού ριάλ και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η απόφαση αυτή θεωρείται νέο πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση εν μέσω της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Καρμπασιάν καταψηφίστηκε από 137 βουλευτές, ενώ 121 ψήφισαν υπέρ του και δύο απείχαν. Είναι ο δεύτερος υπουργός που απομακρύνεται από το αξίωμά του με απόφαση του κοινοβουλίου από τις αρχές του μήνα,αφού στις 8 Αυγούστου είχε απολυθεί και ο υπουργός Εργασίας Αλί Ραμπί. Τον περασμένο μήνα ο Ροχανί είχε αντικαταστήσει και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Το Ιράν προσπαθεί εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και την ανεργία. Οι δείκτες αυτοί βελτιώθηκαν ελαφρά μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις – κυρίως χάρη στην άρση των διεθνών κυρώσεων και την άφιξη πολλών ξένων επενδυτών στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Ροχανί ωστόσο επικρίνεται ότι δεν άδραξε τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία πλέον πνέει τα λοίσθια μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν και την επαναφορά των κυρώσεων.

“Η αναποτελεσματικότητα και η έλλειψη προγράμματος (εκ μέρους της κυβέρνησης) δεν έχουν καμία σχέση με τις κυρώσεις”, σχολίασε πριν από την ψηφοφορία ο συντηρητικός βουλευτής Αμπάς Παγιζαντέχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP-Reuters