Η ρήτρα που «δεσμεύει» την Ελλάδα να πληρώσει το ΔΝΤ

Η ρήτρα που «δεσμεύει» την Ελλάδα να πληρώσει το ΔΝΤ

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να μη πληρώσει το ΔΝΤ - Η δανειακή σύμβαση που "δένει" τη χώρα μας. 

Μια σημαντική λεπτομέρεια αποκαλύπτει η επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυση της, που δεσμεύει την Ελλάδα ως προς τις πληρωμές της προς τους πιστωτές της και άρα και το ΔΝΤ.

Και μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να ξεκαθάρισε χθες ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές», όμως δεν έχουμε και πολλές επιλογές βάση των δανειακών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει. Ούτε αυτή της εκπρόθεσμης καταβολής της δόσης, καθώς, όπως αναφέρει η τράπεζα, σύμφωνα με τη σύμβαση της διευκόλυνσης χρηματοδότησης μεταξύ του EFSF και της Ελλάδα, η κοινοποίηση της εκπρόθεσμης καταβολής προς το Ταμείο θα αποτελούσε αθέτηση υποχρεώσεων για τα δάνεια του EFSF.

Σε αυτή την περίπτωση ο EFSF θα μπορούσε να ακυρώσει το σύνολο ή ένα μέρος της διευκόλυνσης, ή ακόμη και δηλώνοντας ότι το κύριο ποσό του δανείου είναι άμεσα απαιτητό.

Με απλά λόγια η Ελλάδα αν δεν πληρώσει μια δόση, τότε αυτομάτως βρίσκεται αντιμέτωπη με όλους τους πιστωτές, οι οποίοι μπορεί να ζητήσουν όλα τα δάνεια δηλαδή και τα 245 δισεκ. ευρώ να καταβληθούν άμεσα ως ληξιπρόθεσμα.

Η εξέλιξη αυτή θα προκαλούσε ένα πιστωτικό γεγονός, ακόμα και για τα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από την ανταλλαγή PSI.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα είναι αδύνατο να μην πληρώσει το ΔΝΤ…