Η Ρωσία απειλεί τη Δύση με αντίποινα εάν κατασχεθούν 300 δισ. δολάρια της κεντρικής τράπεζας

Η Ρωσία απειλεί τη Δύση με αντίποινα εάν κατασχεθούν 300 δισ. δολάρια της κεντρικής τράπεζας
Photo: AFP
Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η Ρωσία διαθέτει κατάλογο δυτικών περιουσιακών στοιχείων που θα κατασχεθούν εάν οι ηγέτες της G7 αποφασίσουν να κατασχέσουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων όταν συναντηθούν τον Φεβρουάριο, δήλωσαν την Πέμπτη δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια και ένας Βρετανός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη Δύση θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα υπονόμευε τόσο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία έχει αναλύσει τα πιθανά μέτρα αντιποίνων.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσε να κατασχέσει η Ρωσία, ο Πεσκόφ δήλωσε: «υπάρχει», ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας είναι επί του παρόντος δεσμευμένα στη Δύση. Αν και η κεντρική τράπεζα δεν έχει αναλύσει ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει, τα περισσότερα από τα ομόλογα και τις καταθέσεις είναισε ευρώ, καθώς και κάποια σε δολάρια ΗΠΑ και βρετανικές λίρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: