Η Ρουμανία ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την Ιταλία

Η Ρουμανία ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την Ιταλία
epa07477991 (FILE) - An easyJet aircraft decorated in Dutch colors is presented at Schiphol Airport, the Netherlands, 31 March 2015 (reissued 01 April 2019). Easyjet on 01 April 2019 said the demand for their tickets for the months from April to September 2019 is exceptionally weak, causing its shares to drop in trading early Monday. Easyjet referred to 'softness in UK and Europe and unanswered questions surrounding the Brexit' outcome, both seen as factors for weak demand. EPA/EVERT ELZINGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
EasyJet και British Airways μειώνουν τις πτήσεις προς τη βόρεια Ιταλία. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για τις αερογραμμές και καλεί τους ξένους στο Πεκίνο να αποφεύγουν τα ταξίδια.

Η Ρουμανία ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς και από την Ιταλία για δύο εβδομάδες από σήμερα επιδιώκοντας να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού καθώς ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξήθηκε στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Μάρτσελ Βέλα.

Από τις 26 Φεβρουαρίου, η Ρουμανία έχει επιβεβαιώσει 15 κρούσματα του κορωνοϊού σε ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία, όπου εργάζονται περίπου 1,3 εκατ. Ρουμάνοι.

«Επιβάλλουμε διακοπή των πτήσεων προς και από την Ιταλία από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν σε όλα τα αεροδρόμια στη Ρουμανία, από σήμερα στις 10:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 12:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 23 Μαρτίου», δήλωσε ο Βέλα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα για τον κορωνοϊό.

Πτήσεις προς και από την Ιταλία πραγματοποιούν στη Ρουμανία οι αεροπορικές εταιρείες Tarom, που είναι ο εθνικός αερομεταφορέας, Wizz Air, Ryanair και Blue Air.

Ο Βέλα δήλωσε πως δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τα χερσαία σημεία μεθοριακού ελέγχου, όμως υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που φθάνουν από την Ιταλία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και το Ιράν θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για ελέγχους.

Οι αρχές έχουν επίσης δηλώσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία.

Αυτή τη στιγμή περίπου 13.000 Ρουμάνοι, που έχουν επαναπατρισθεί από την Ιταλία, έχουν αυτοπεριορισθεί στα σπίτια τους για 14 ημέρες.

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες EasyJet και British Airways, που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία, πρόκειται να μειώσουν τις πτήσεις τους προς τη βόρεια Ιταλία τις επόμενες τρεισήμισι εβδομάδες.

Συγκεκριμένα η EasyJet ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να μειώνει μέχρι τις 3 Απριλίου τον αριθμό των πτήσεων προς και από τα αεροδρόμια Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου, καθώς και προς και από τα αεροδρόμια της Βενετίας και της Βερόνα.

Η British Airways, η οποία ανήκει στην IAG, ανακοίνωσε πως επανεξετάζει τον προγραμματισμό της και πρόσθεσε πως έχει έρθει σε επαφή με όλους τους πελάτες της που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα.

«Προσφέρουμε επίσης στους πελάτες, που έχουν κλείσει για να πετάξουν πριν από τις 2 Απριλίου, την επιλογή να αλλάξουν τις κρατήσεις τους για άλλη ημερομηνία μέχρι το τέλος Μαΐου ή να πετάξουν μέσω της Ζυρίχης ή της Γενεύης», ανέφερε η BA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο μεταξύ, η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAAC) ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών μειώνοντας τις χρεώσεις για τα αεροδρόμια και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας καθώς και αναβάλλοντας τον προγραμματισμό των πτήσεων για τη θερινή σεζόν.

H CAAC ανέφερε πως η αξιολόγηση των εταιρειών βάσει του κατά πόσο τηρούν τον προγραμματισμό των πτήσεων θα ανασταλεί, ενώ θα μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση της επανάληψης των διεθνών πτήσεων.

Εξάλλου αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης του Πεκίνου, ο Λι Χούι, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως οι ξένοι που διαμένουν στην κινεζική πρωτεύουσα δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη απαραίτητα ταξίδια στη διάρκεια του ξεσπάσματος του κορωνοϊού και πρόσθεσε πως η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη πίεση εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των εισαγόμενων από το εξωτερικό κρουσμάτων.