Η Σαουδική Αραβία και το «στοίχημα» του Blockchain

Η Σαουδική Αραβία και το «στοίχημα» του Blockchain
Photo:

Το αραβικό βασίλειο επεκτείνει τις συνεργασίες του με αμερικανικές startups, ενώ πειραματίζεται και με τα ψηφιακά νομίσματα. 

της Polina Parinova

Η Σαουδική Αραβία καθίσταται ολοένα και πιο φιλική προς αμερικανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις που εστιάζουν στο Blockchain.

Το υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφορικής της χώρας συνεργάστηκε πρόσφατα με την ConsenSys, ένα στούντιο παραγωγής με έδρα το Μπρούκλιν που επικεντρώνεται στην κατασκευή προϊόντων εταιρικού λογισμικού που τροφοδοτούνται από το Ethereum.

Το υπουργείο συνδιοργάνωσε ένα ‘blockchain bootcamp’ με την Consensys στα πλαίσια των προσπαθειών του να υποστηρίξει την τεχνολογική ανάπτυξη. Το τριήμερο bootcamp παρείχε σε βάθος εκπαίδευση για τη δημιουργία ενός προγραμματιστικού περιβάλλοντος και την κατασκευή αποκεντρωμένων εφαρμογών.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία έρχεται κοντά με κάποια νεοφυή επιχείρηση στον χώρο του blockchain. Πρόσφατα, συνεργάστηκε και με τη Ripple, τη startup του χώρου του fintech που είναι γνωστή για το νόμισμα XRP. Η κεντρική τράπεζα του βασιλείου συνεργάστηκε με τη Ripple για την πιλοτική δοκιμή άμεσων διασυνοριακών πληρωμών μεταξύ των τραπεζών στην περιοχή με τη χρήση του blockchain. Η Ripple δήλωσε ότι αυτό θα επιτρέψει ταχύτερες, φθηνότερες και πιο διαφανείς συναλλαγές.

Η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζεται επίσης με την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος, το οποίο θα γίνεται δεκτό στις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Καθώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει να πειραματίζεται με ψηφιακά νομίσματα, όλο αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή της εστίασης από το πετρέλαιο στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το blockchain και οι ψηφιακές μάρκες.

Ο Ahmed Al-Thenayyan, αναπληρωτής υπουργός Τεχνολογίας και Ψηφιακών Δυνατοτήτων της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, και το blockchain «χρησιμεύουν ως κύριοι συντελεστές της Βιομηχανίας 4.0 και της ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος».