Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να κλέψει το μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου του Ιράν

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να κλέψει το μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου του Ιράν
A visitor passes ENOC-branded oil barrels stored at the Emirates National Oil Co. lubricants and grease manufacturing plant in Fujairah, United Arab Emirates, on Monday, March 12, 2012. ENOC, as Dubai's government-owned refiner is known, will expand the plant's capacity to 250,000 tons a year by 2014, it said. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μάχη του πετρελαίου δεν λέει να σταματήσει.

Οι Σαουδικές αποστολές πετρελαίου προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 36% το Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο μέσα σε τουλαχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με την ClipperData, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις παγκόσμιες αποστολές του αργού.

Οι αποστολές εμφάνισαν αύξηση 75% στις κινεζικές εισαγωγές του Σαουδικού αργού από τον περασμένο Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός πελάτης του «εχθρού» της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν.

Επιπλέον, και οι πωλήσεις πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά παρόλο που η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τους παγκόσμιους παραγωγούς πετρελαίου να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά του το Ιράν χαρακτήρισε το σχέδιο της Σαουδικής αραβίας για το πάγωμα «αστείο» και δήλωσε ότι δεν προτείθεται να το ακολουθήσει.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Σαουδικές αποστολές στοχεύουν την πολιτική και όχι την οικονομία του Ιράν, καθώς οι Σαουδάραβες δεν έχουν κανένα συμφέρον στο να βοηθήσουν στη θριαμβευτική επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου.

Τα νέα έσοδα από το πετρέλαιο αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση του Ιράν και να την καταστήσουν μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη. Και αυτό ακριβώς θέλει να εμποδίσει να συμβεί η Σαουδική Αραβία.

Και παρόλο που οι Σαουδάραβες συνεχίζουν να κερδίζουν μεγαλύτερους πελάτες με φθηνό αργό, το Ιράν φαίνεται να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα. Η Ασία εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική αγορά και για τους δυο, ωστόσο η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης της Σαουδικής Αραβίας, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, σύμφωνα με την ClipperData.

Από την άλλη, το Ιράν είναι ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού στην Κίνα μετά τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, την Αγκόλα, το Ιράκ και το Ομάν.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο πετρέλαιο θα στείλουν οι Σαουδάραβες στην Κίνα το προσεχές διάστημα.