Η Σαουδική Αραβία ρίχνει τις τιμές πετρελαίου για την Ασία

Η Σαουδική Αραβία ρίχνει τις τιμές πετρελαίου για την Ασία
6666607 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Η Ασία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές πετρελαίου στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του πετρελαίου για την Ασία, την κύρια αγορά της, σε ένδειξη ότι οι προοπτικές της ζήτησης στην περιοχή παραμένουν εύθραυστες όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί λόγω Covid στην Κίνα.

Η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco μείωσε την τιμή του Arab Light για πωλήσεις τον Ιανουάριο κατά 2,20 έως 3,25 δολάρια το βαρέλι πέρα από το περιφερειακό σημείο αναφοράς. Η κίνηση ήταν σύμφωνη προς την πρόβλεψη των traders για πτώση 2,10 δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Το αργό πετρέλαιο brent αυξήθηκε κατά 13% φέτος, σε σχεδόν 88 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει από τα 120 δολάρια και παραπάνω, που είχε πιάσει τον Ιούνιο εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Το Κουβέιτ, γείτονας της Σαουδικής Αραβίας και επίσης μέλος του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι οι πελάτες ήταν απρόθυμοι να ενισχύσουν τις εισαγωγές το επόμενο έτος.

Η απόφαση της Aramco ήρθε μια μέρα αφότου ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι εταίροι του -η ομάδα ΟΠΕΚ+ των 23 χωρών με επικεφαλής τους Σαουδάραβες και τη Ρωσία– επέλεξαν να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή.

Ωστόσο, οι επίσημες τιμές πώλησης της Aramco παραμένουν ιστορικά υψηλές, καταδεικνύοντας τη στενότητα της φυσικής αγοράς, στην οποία αγοράζονται και πωλούνται πραγματικά βαρέλια.

Οι traders ανησυχούν για πιθανή πτώση της προσφοράς από τη Ρωσία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηροποιεί τις κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, η δοκιμαστική χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού από την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία πουλά το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της με μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Ασία, η τιμολόγηση των οποίων αναθεωρείται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ