Η συμφωνία του Google App Store με το Spotify δεν θα καθησυχάσει τους επικριτές

Η συμφωνία του Google App Store με το Spotify δεν θα καθησυχάσει τους επικριτές
epa09044615 (FILE) - A close-up image showing the Spotify Music app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 01 March 2021). Spotify confirmed on 01 March 2021 it had removed hundreds of K-Pop releases from its worldwide streaming services over licensing disputes with South Korean distributor Kakao M. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 56665503 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πίεση στους ψηφιακούς "γίγαντες" για τα app stores τους συνεχίζεται.

του Jacob Carpenter

Η Google ανακοίνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με τη Spotify που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση πληρωμών εντός της εφαρμογής ροής μουσικής μέσω εξωτερικών συμβαλλόμενων.

Η Apple και η Google, οι δύο κυρίαρχοι φορείς εκμετάλλευσης καταστημάτων εφαρμογών, αναγκάζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να διεκπεραιώνουν σχεδόν όλες τις πληρωμές εντός των εφαρμογών μέσω των εσωτερικών συστημάτων επεξεργασίας πληρωμών των τεχνολογικών κολοσσών, όπου οι δύο εταιρείες παρακρατούν προμήθεια από 15% έως 30%.

Οι επικριτές των τρεχουσών πολιτικών των καταστημάτων εφαρμογών υποστηρίζουν ότι η Apple και η Google κερδίζουν υπερβολικά από τα μονοπωλιακά λειτουργικά συστήματα των smartphone και τα καταστήματα εφαρμογών τους, ενώ οι δύο εταιρείες απαντούν ότι παρέχουν μια ασφαλή, φιλική προς τον χρήστη υπηρεσία που εκτιμάται από τους κατόχους smartphone.

Εκ πρώτης όψεως, η νέα συνεργασία Google-Spotify μοιάζει με μια ενθαρρυντική απάντηση στην πίεση που ασκείται στους δύο τεχνολογικούς γίγαντες, οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τα καταστήματα εφαρμογών τους.

Η ανακοίνωση κυκλοφόρησε καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησίαζε σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με τον νόμο ορόσημο για τις ψηφιακές αγορές. Η εκτεταμένη νομοθεσία, μεταξύ άλλων, θα ανάγκαζε την Apple και την Google να επιτρέπουν αγορές εντός εφαρμογών μέσω επεξεργασίας πληρωμών από εξωτερικούς συμβαλλόμενους.

Το Κογκρέσο εξετάζει τη θέσπιση νομοθεσίας, τον Νόμο για τις Ανοιχτές Αγορές Εφαρμογών, που θα περιλαμβάνει παρόμοιες απαιτήσεις αγοράς εντός εφαρμογών, αν και δεν είναι σαφές εάν το διακομματικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία φέτος.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τη Spotify, ωστόσο, δεν μοιάζει να μαρτυρούν ότι η Google σχεδιάζει να προβεί σε επικείμενες, συστημικές αλλαγές χωρίς νομοθετική παρότρυνση. Ένας κυνικός παρατηρητής θα μπορούσε ακόμη και να υποστηρίξει ότι η συμφωνία ισοδυναμεί με μια χλιαρή προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να κατευναστούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η Google δεν προσέφερε χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση της επιτυχίας ή της αποτυχίας του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει «ένα μικρό αριθμό» προγραμματιστών που δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί εκτός από τη Spotify. Ακόμα κι αν η Google αποφασίσει να επεκτείνει τα νέα πρωτόκολλα αγορών εντός εφαρμογών σε περισσότερους προγραμματιστές, η εταιρεία θα μπορούσε να συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική πληρωμών της.

Πηγή: Fortune.com