Η Σκάρλετ Γιόχανσον «νίκησε» το ChatGPT – Το λάθος της OpeAI και η «συγγνώμη» του Άλτμαν

Η Σκάρλετ Γιόχανσον «νίκησε» το ChatGPT – Το λάθος της OpeAI και η «συγγνώμη» του Άλτμαν
epa07829144 US actress and cast member Scarlett Johansson arrives for the screening of the movie 'Jojo Rabbit' during the 44th annual Toronto International Film Festival (TIFF) in Toronto, Canada, 08 September 2019. The festival runs 05 to 15 September. EPA/WARREN TODA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η OpenAI είχε κινηθεί για να διαψεύσει τις θεωρίες του διαδικτύου σχετικά με την Γιόχανσον.

Μια «νίκη» απέναντι στην OpenAI και στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πέτυχε η γνωστή ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, με την εταιρεία του ChatGPT να σταματά τη χρήση ενός φωνητικού συστήματος της επειδή η φωνή που είχε ήταν «τρομακτικά παρόμοια» με αυτή της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού.

Σε μια ανάρτηση στο X, η OpenAI δήλωσε ότι «εργάζεται για την παύση» της Sky, το όνομα μιας από τις πέντε φωνές που οι χρήστες του ChatGPT μπορούν να επιλέξουν να μιλήσουν. Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε «δεχθεί ερωτήσεις» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει τις ρεαλιστικές ηχητικές επιλογές που είναι διαθέσιμες για τη ναυαρχίδα του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της, ιδίως τη Sky, και ήθελε να τις αντιμετωπίσει.

Μεταξύ αυτών που έθεσαν ερωτήματα ήταν και η Γιόχανσον, η οποία ως γνωστόν έδωσε τη φωνή μιας φανταστικής, και τότε φουτουριστικής, βοηθού τεχνητής νοημοσύνης στην ταινία «Her» του 2013.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η Γιόχανσον εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν την είχε προσεγγίσει τον Σεπτέμβριο και της είχε ζητήσει να δανείσει τη φωνή της στο σύστημα, λέγοντας ότι θα ήταν «παρήγορο για τους ανθρώπους» που δεν είναι άνετοι με την τεχνολογία.

Η ίδια είπε πως απάντησε αρνητικά στην προσφορά.

«Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, θύμωσα και δυσπιστούσα που ο κ. Άλτμαν θα επιδίωκε μια φωνή που ακουγόταν τόσο τρομακτικά παρόμοια με τη δική μου που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά» υποστήριξε η γνωστή ηθοποιός.

Πρόσθεσε πως η OpenAI συμφώνησε «απρόθυμα» να κατεβάσει τη φωνή Sky αφού προσέλαβε δικηγόρους οι οποίοι έγραψαν επιστολές στον Άλτμαν ρωτώντας για τη διαδικασία με την οποία η εταιρεία επινόησε τη φωνή.

Η OpenAI είχε κινηθεί για να διαψεύσει τις θεωρίες του διαδικτύου σχετικά με την Γιόχανσον που συνόδευε την προηγούμενη ανακοίνωσή της με στόχο να περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο επιλογής των φωνών της ChatGPT.

Η εταιρεία πιστεύει ότι οι φωνές της AI «δεν πρέπει να μιμούνται σκόπιμα τη χαρακτηριστική φωνή μιας διασημότητας» και ότι η φωνή της Sky ανήκει σε «διαφορετική επαγγελματία ηθοποιό». Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορούσε να μοιραστεί το όνομα της ηθοποιού για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Σε δήλωση που έστειλε στο Associated Press μετά την απάντηση της Γιόχανσον αργά τη Δευτέρα, ο Άλτμαν δήλωσε ότι η OpenAI έβγαλε τον ηθοποιό φωνής πίσω από τη Sky «πριν από οποιαδήποτε επαφή» με την Γιόχανσον.

«Η φωνή της Sky δεν είναι της Σκάρλετ Γιόχανσον και δεν είχε ποτέ σκοπό να μοιάζει με τη δική της. Από σεβασμό προς την κ. Γιόχανσον, έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Εκφράζουμε τη λύπη μας στην κα Γιόχανσον» ανέφερε ο Άλτμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: