Οι startups του EquiFund δείχνουν τις δυνάμεις στους στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Οι startups του EquiFund δείχνουν τις δυνάμεις στους στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Τι έκαναν ορισμένες από τις νεοφυείς επιχειρήσεις για να ενισχύσουν με τον δικό τους τρόπο στις προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας και της επιστήμης όλο αυτό το διάστημα.

Η πρωτοφανής κρίση σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που προκάλεσε η πανδημία του COVID 19, συνέβαλε στον προσανατολισμό των ερευνητικών, επιχειρηματικών και τεχνολογικών προσπαθειών, στην μάχη για την αντιμετώπισή της ή για τον μετριασμό των κοινωνικών συνεπειών που αυτή προκάλεσε, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), «τα funds του EquiFund συνέβαλαν σημαντικά με την τεχνογνωσία τους και με την συνεχή παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε όλους τους τομείς που ήταν καθοριστικοί για την ανάπτυξη επιτυχημένων έργων».

Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική πλατφόρμα EquiFund χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Juncker Plan) και θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

«Η σημαντική δράση και τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά που επέδειξαν οι ελληνικές startups στην πανδημική κρίση αξιοποιώντας την βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλα τεχνολογικά μέσα, αλλά πάνω από όλα αξιοποιώντας τους ανθρώπινους πόρους και την συλλογική διάνοια των ομάδων που σχηματίζουν τις επιχειρήσεις αυτές, αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η επένδυση στη καινοτομία και τη σπουδαιότητα και ωφελιμότητα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που προσφέρουν νέες δυνατότητες στην οικονομία της χώρας μας, αλλά και στην κοινωνία να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες κρίσεις» όπως σημειώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τεχνολογικά καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Υπερταμείο Συμμετοχών (EquiFund), αξιοποίησαν την τεχνογνωσία τους προκειμένου είτε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε να υποστηρίξουν την κοινωνία να ανταπεξέλθει από τις συνέπειες της και τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις ακόλουθες:

Η Casualy, έχει αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη και έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται άμεσα τις ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και να εντοπίζει ταχύτατα τα φάρμακα που περιλαμβάνουν συστατικά που μπορούν να συνδράμουν στη μάχη κατά του COVID19. Επίσης, προχώρησε σε χαρτογράφηση όλης της δημόσιας γνώσης αναφορικά με τον ιό ώστε να είναι αξιοποιήσιμη από τους ερευνητές.

Διαβάστε τη συνέντευξη του ιδρυτή της Causaly, Γιάννη Κιαχόπουλου, στο Fortune

Η συνεισφορά της Purposeful θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμπληρωματική. Αποτελεί εταιρεία βιοτεχνολογίας, που εξετάζει άμεσα την δυνατότητα αναπροσδιορισμού της χρήσης υπαρχόντων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του COVID19. Έχει ήδη δημιουργήσει μια λίστα 42 υποσχόμενων φαρμάκων και την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης πιθανής χρηματοδότησης για την in vitro αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Σημαντική είναι επίσης στην ιατρική έρευνα, η συμβολή και της Biomtech η οποία επιχειρεί να επιταχύνει τις μεθόδους παρακολούθησης με τη δημιουργία προσιτών συστημάτων εικονοποίησης σε αληθινό χρόνο των πειραμάτων, που γίνονται σε εργαστηριακά ποντίκια που χρησιμοποιούνται στην έρευνα του COVID19.

Η Enzyquest, παράγει ένζυμα για μοριακή και βιοτεχνολογική χρήση, αναπτύσσει τεστ μοριακής διάγνωσης του SARS-CοV2 το οποίο θα παράγεται στην Ελλάδα ενώ παράλληλα ερευνά τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μοριακού τεστ ταχείας απόκρισης. Η ομάδα της Enzyquest εργάζεται εντατικά ώστε η χώρα να διαθέτει τεστ σε μεγάλη ποσότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει και της τουριστικής περιόδου αλλά και του ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της νόσου.

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο αντιμετώπισης της κρίσης, αυτό των ανθρωπίνων και των κοινωνικών πόρων, η Novoville που εξειδικεύεται στις τεχνολογικές λύσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει αναπτύξει μία εφαρμογή (app) για τις τοπικές αρχές της Βρετανίας με το οποίο εντοπίζονται άμεσα όσοι έχουν δηλώσει εθελοντές προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Το σύστημα εντοπίζει τους εθελοντές ανά κατηγορία και τους διασυνδέει με τις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του ιδρυτή και CEO της Novoville, Φώτη Ταλάτζη, στο Business Monitor του Fortune.

H Blueground, εταιρεία μίσθωσης και ενοικίασης ακινήτων υψηλού τεχνολογικού προσανατολισμού, χορήγησε 100 επιπλωμένα διαμερίσματα σε 12 διαφορετικά μέρη του πλανήτη σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας που μετακινούνται προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του COVID19.

Με έναν άλλο τρόπο αποφάσισε να συμβάλει η εταιρεία TENDERTEC, η οποία αναπτύσσει συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης υπερηλίκων και άλλων ευπαθών ομάδων. Έχοντας υπόψη ότι τα lockdown κάνουν δύσκολη τη φροντίδα των ανθρώπων και την μετακίνηση φροντιστών και νοσηλευτών, το σύστημα της TENDEREC που βασίζεται σε θερμικές κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη, βοηθάει να εντοπιστούν οι περιπτώσεις εκείνες που χρίζουν άμεσης βοήθειας, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και την μεταδοτικότητα του ιού. Η ομάδα της TENDEREC επίσης αναπτύσσει ένα σύστημα που θα βοηθάει να εντοπιστούν εξ αποστάσεως τα προειδοποιητικά σημάδια για πιθανά κρούσματα COVID19.

Τι είχε πει στο Fortune ο COO και Επικεφαλής της Ελλάδας, Θάνος Γεραμάνης, μετά από την άντληση 50 εκατ. δολαρίων από επενδυτικά ταμεία.

Η Advantis, η οποία παρέχει υπηρεσίες «ιατρικής εικονοποίησης – ακτινοδιαγνωστικής» (medical imaging) στο «υπολογιστικό νέφος» (cloud), αξιοποιεί την πλατφόρμα της προκειμένου να παρέχει βοήθεια για τις ιατρικές εξετάσεις που έχουν χαμηλότερη προτεραιότητα λόγω της πανδημικής κρίσης. Ταυτόχρονα η Advantis διοργάνωσε ιατρικά webinars στο οποία συμμετείχαν πάνω από 160 συμμετέχοντες από 54 χώρες. Οι ιατρικές εξετάσεις μέσω της πλατφόρμας αναμένεται να έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς οι ιατρικοί οργανισμοί επανέρχονται στη κανονική λειτουργία τους.

Οι ιδρυτές της Advantis συμπεριλήφθηκαν στη λίστα 40 under 40 2019 από το Fortune

Είναι δεδομένο ότι η κρίση του COVID19 δημιούργησε τεράστιες ανάγκες αντισηπτικών σε διάφορες μορφές (μαντηλάκια, gel, κλπ). Η YOUTHLAB ανέπτυξε σειρές τέτοιων προϊόντων τα οποία παράλληλα προστατεύουν το δέρμα.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καυκάς, Ιδρυτής & CEO της YOUTHLAB στο Fortune

Σημειώνεται ότι υπήρχαν και περιπτώσεις που προϋπάρχουσες τεχνολογικές υπηρεσίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στις συνθήκες που διαμόρφωνε η καραντίνα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η εφαρμογή InstaShop η οποία παρέχει δυνατότητα online παραγγελιών προϊόντων παντοπωλείου σε χώρες του εξωτερικού. Η εταιρία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Μία άλλη εφαρμογή (app) λιανικής το bespot, πρόσθεσε πληροφορίες εκτιμώμενης και live κίνησης στα συνεργαζόμενα καταστήματα supermarket καθώς και στοιχεία για την ουρά αναμονής εισόδου σε αυτά. Με αυτό το τρόπο οι χρήστες του αποφεύγουν τις ουρές και τον συνωστισμό.

Τι είχαν πει στο Fortune οι ιδρυτές της bespot στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας ReTech Innovation