Θάνος Γεραμάνης στο Fortune: Πώς η Blueground θα αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια των 50 εκατ. δολαρίων

Θάνος Γεραμάνης στο Fortune: Πώς η Blueground θα αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια των 50 εκατ. δολαρίων
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου γύρου χρηματοδότησης, ο COO και Επικεφαλής της Ελλάδας μιλάει για τους στόχους της Blueground και την είσοδο σε νέες αγορές.

H Blueground ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης ύψους $50 εκ. από το Ευρωπαϊκό fund Prime Ventures και το Αμερικανικό fund WestCap. Με τη νέα χρηματοδότηση, τα συνολικά κεφάλαια που έχει σηκώσει η Blueground ανέρχονται στα $78 εκ., κατατάσσοντάς την μεταξύ των εταιρειών με την υψηλότερη άντληση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης επισφραγίζει μια πορεία έξι χρόνων για την εταιρεία, που έχει καταφέρει να δημιουργήσει σημαντικό αποτύπωμα και να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο του real estate στην Ελλάδα, αλλά και πλέον σε αρκετές αγορές στο εξωτερικό.

Από τη μια οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκουν στην Blueground τον ιδανικό ενοικιαστή , με βασικά προνόμια το σταθερό μηνιαίο εισόδημα, τα συμβόλαια μακράς διάρκειας και τη δυνατότητα συμμετοχής σε καινοτόμα προϊόντα που αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από ένα απλό ενοίκιο.

Από την άλλη οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές μπορούν να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους εύκολα και γρήγορα μέσα από το website της εταιρείας με ενημερωμένη διαθεσιμότητα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Καθ’ολη τη διάρκεια της διαμονής τους έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με την ομάδα υποστήριξης πελατών μέσω της ειδικής mobile εφαρμογής. Η εταιρεία αναφέρει ότι το 50% των ενοικιαστών κάνουν την κράτησή τους άμεσα από την ιστοσελίδα, το 30% προέρχεται από συμφωνίες με εταιρικούς πελάτες και μόλις το 20% νοικιάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Σύμφωνα με τη Blueground, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 200% το 2018, ένα ποσοστό που περιμένουν και για το 2019. Το μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας έχει αντέξει μέχρι στιγμής σε συνθήκες ύφεσης σε αγορές όπως η Κωνσταντινούπολη, το Ντουμπάι και η Αθήνα και πλέον στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας σε Αμερική και Ευρώπη. Μάλιστα από τη Νέα Υόρκη προέρχεται, όπως αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, CEO της Blueground, το 30% των εσόδων, σε μια αγορά στην οποία κινείται στο να σημειώσει κερδοφορία, κάτι που είναι και ο στόχος για όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Στο μοντέλο της Blueground είχαν δώσει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης ήδη σε προηγούμενους γύρους οι VentureFriends, Endeavor Catalyst, Jabbar Internet Group και η AlleyCorp του Kevin Ryan. Είναι αυτοί που με τις συστάσεις τους οδήγησαν στον νέο γύρο χρηματοδότησης, με είσοδο νέων επενδυτών, μετά από διαπραγματεύσεις 4 μηνών, όπως αναφέρει στο Fortune Greece o Θάνος Γεραμάνης, COO και Επικεφαλής της Ελλάδας. Στην συνέντευξή του επισημαίνει πώς κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ποιες ανάγκες θα καλύψει η εταιρεία με τη νέα χρηματοδότηση, μιλάει για το άνοιγμα σε νέες πόλεις, αλλά και για την Ελλάδα στην οποία «χτυπάει η καρδιά της Blueground».

Fortune: κ. Γεραμάνη η Βlueground, μετά τη νέα χρηματοδότηση, κατατάσσεται ανάμεσα στις εταιρείες με την υψηλότερη άντληση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Πώς αισθάνεστε για αυτό και γιατί πιστεύετε ότι οι επενδυτές σας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης;

Θάνος Γεραμάνης: Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη νέα χρηματοδότηση, καθώς μας επιτρέπει να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας – να φτάσουμε τα 50.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις μέχρι το 2023. Από την πρώτη στιγμή είχαμε την τύχη να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που πίστεψαν στην ιδέα και το όραμά μας. Ανάμεσά τους είναι οι VentureFriends, η Endeavor Catalyst, το Jabbar Internet Group, η AlleyCorp του Kevin Ryan και πλέον, οι Prime Ventures και η WestCap. Μερικοί από τους λόγους που μας βοήθησαν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τόσων ανθρώπων είναι: α) το επιχειρηματικό μας μοντέλο που απαντάει στην ανάγκη ολοένα και περισσότερου κόσμου για ευέλικτες λύσεις διαμονής που του επιτρέπουν να ταξιδεύει και να ζει σε διαφορετικές πόλεις για όσο διάστημα επιθυμεί β) η ανάπτυξη καινοτόμας τεχνολογίας εσωτερικά στην εταιρεία γ) η γρήγορη αλλά και πειθαρχημένη ανάπτυξή μας σε τόσο διαφορετικές αγορές και δ) η δυνατή και ταλαντούχα ομάδα που έχουμε φτιάξει.

Πριν από περίπου 8 μήνες η εταιρεία είχε αντλήσει από επενδυτές το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Ποια είναι η νέα ανάγκη που θα καλύψετε με τη νέα χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ και σε ποιες επενδύσεις προχωράτε σαν εταιρεία;

Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με οδηγό τους τρεις βασικούς στόχους που έχουμε θέσει. Επιδιώκουμε την περαιτέρω ενίσχυση του κύκλου εργασιών μας τόσο στις υπάρχουσες πόλεις που δραστηριοποιούμαστε, όσο και σε νέες αγορές. Όπως έχουμε ανακοινώσει, μέχρι το τέλος του 2019, θα εισέλθουμε σε Λονδίνο, Παρίσι και Σιάτλ. Επίσης έχουμε ως στόχο τη συνεχή βελτίωση του προϊόντος μας – τόσο του tech όσο και του φυσικού μας προϊόντος, δηλαδή των διαμερισμάτων μας – με όραμα να κάνουμε τους ανθρώπους να νιώθουν σαν στο σπίτι τους από την πρώτη κιόλας μέρα. Τέλος επιδίωξη μας είναι η δημιουργία ενός υγιούς οργανισμού, ο οποίος θα συνεχίσει να προσελκύει και αναπτύσσει ταλαντούχους επαγγελματίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς έγινε η προσέγγιση με τους νέους επενδυτές και πόσο καιρό κράτησαν οι διαπραγματεύσεις;

Η προσέγγιση με τους νέους επενδυτές έγινε ύστερα από σύσταση προηγούμενων επενδυτών μας. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν περίπου τέσσερις μήνες, όπως συμβαίνει συνήθως.

Mέχρι το 2023 έχετε δηλώσει πώς στόχο σας είναι να δραστηριοποιείται σε 50 πόλεις με συνολικά 50.000 ακίνητα. Ποια είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς αυτόν τον στόχο και σε τι θα βοηθήσει η νέα χρηματοδότηση;

Όταν θέσαμε αυτόν το στόχο – ένα περίπου χρόνο πριν – είχαμε 1.000 διαμερίσματα. Σήμερα, μόλις 12 μήνες μετά, έχουμε φτάσει τα 2,800 διαμερίσματα και σκοπεύουμε να προσθέτουμε πάνω από 250 διαμερίσματα το μήνα και στις 9 πόλεις μας. H νέα χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς τόσο στις υπάρχουσες αγορές μας, όσο και στις καινούργιες που θα ξεκινήσουμε σύντομα.

O Aλέξανδρος Xατζηελευθερίου δήλωσε πρόσφατα στο Fortune ότι η Blueground μπορεί να γίνει το «πρώτο ελληνικό unicorn». Αισθάνεστε πλέον πιο κοντά σε έναν τέτοιο στόχο;

 Συνεχίζουμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως θα καταφέρουμε να γίνουμε unicorn, δηλαδή να φτάσουμε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αξία. Το αν θα γίνουμε το πρώτο ελληνικό unicorn, θα δείξει. Υπάρχουν αρκετές ελληνικές εταιρείες με εξαιρετικές προοπτικές. Το σίγουρο είναι ότι κάθε χρονιά που περνάει, κάθε χρηματοδότηση που λαμβάνουμε, και γενικά κάθε «νίκη» μας φέρνουν και πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο.

H εταιρεία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα με την ανάπτυξη της. Ποιο είναι το πλάνο σας, όσον αφορά στα γραφεία στην Αθήνα και ευρύτερα την ελληνική αγορά;

 Στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της εταιρείας. Εδώ ξεκινήσαμε πριν από έξι χρόνια και πλέον έχουμε χτίσει μια ομάδα που μετρά πάνω από 200 ταλαντούχους επαγγελματίες. Στόχος μας είναι να προσλάβουμε περισσότερα από 150 άτομα μέχρι το τέλος του 2020. Οι περισσότεροι από αυτούς θα εργάζονται στα γραφεία μας στην Αθήνα, ενώ όσον αφορά σε τεχνολογικές θέσεις (software developers, product managers, data scientists) θα έχουμε και ανθρώπους που θα εργάζονται από απόσταση. Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις που ανοίγουμε μπορείτε να βρείτε στο website μας: https://www.theblueground.com/careers

H Blueground με μια ματιά:

  • Νέα χρηματοδότηση ύψους $50 εκ. από το Ευρωπαϊκό fund Prime Ventures και το Αμερικανικό fund WestCap
  • Τα συνολικά κεφάλαια που έχει σηκώσει η Blueground ανέρχονται στα $78 εκ., κατατάσσοντάς την μεταξύ των εταιρειών με την υψηλότερη άντληση κεφαλαίων στην Ελλάδα.
  • Είσοδος σε τρεις πόλεις – Λονδίνο, Παρίσι & Σιάτλ.
  • Το 2019 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Blueground καθώς ολοκλήρωσε δύο γύρους χρηματοδότησης, τριπλασίασε τον  κύκλο εργασιών της και έφτασε το ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις. 
  • Πλέον, έχει 2,800 διαμερίσματα (650 στην Αθήνα).
  • Παράλληλα, διπλασίασε την ομάδα της, φτάνοντας τους 400 εργαζόμενους παγκοσμίως από τους οποίους οι 200 εργάζονται στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί Έλληνες που διέμεναν για χρόνια στο εξωτερικό και αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στη χώρα μας για να ενταχθούν στην ομάδα της Blueground.
  • Σκοπεύει να προσλάβει πάνω από 150 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2020 στα γραφεία της στην Αθήνα.