Η στάση των κομμάτων για την πρόταση Εξεταστικής για τα Μνημόνια

Η στάση των κομμάτων για την πρόταση Εξεταστικής για τα Μνημόνια

«Ναι» στην πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή. «Όχι» από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι και ΚΚΕ.

«Ναι» στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας την ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια που η χώρα υπήχθη στα Μνημόνια και στο καθεστώς επιτήρησης, ενώ και η ΧΑ, μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε σύμφωνη με τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Αντίθετα, η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, επισημαίνοντας το άστοχο του πολιτικού χρόνου κατάθεσης, κάνουν λόγο για «αντιπερισπασμό», υπονόμευση της συναίνεσης και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις.

Όπως τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος, η χώρα αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και παραδόθηκε στις αγορές με ρήτρα αποικίας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Γι αυτό – εξήγησε – η έρευνα πρέπει να είναι βαθιά, να έχει άνεση χρόνου, να έχει την δέουσα επιστημονική βοήθεια και να γίνει χωρίς εντυπωσιασμούς, ρεβανσισμούς και λαϊκιστικές αντιπαραθέσεις. «Είναι μοναδική ευκαιρία να αναζητήσουμε την πραγματική αλήθεια υπακούοντας στις προγονικές λυτρωτικές επιταγές» είπε προσθέτοντας πως όλοι άλλωστε οι πολιτικοί χώροι είχαν υποσχεθεί αυτή την διερεύνηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό θα προσδώσει νέο κύρος στη χώρα μας, συναίσθηση των αδυναμιών και θα μας δώσει θάρρος για επανεκκίνηση της οικονομίας και αναβάθμιση της πατρίδας στο ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό της εργασίας

Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο Μνημόνιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν την χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ελέγξουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις τους.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται στην δεκαετία του 1980. Όπως είπε μάλιστα, η ΝΔ αισθάνεται υπερήφανη για τις θητείες της στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ τόνισε πως την ιστορική εξέλιξη της χώρας θα την γράψουμε όλοι μαζί. Ο κ. Σταϊκούρας, εκτίμησε πως «οι πολίτες στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μηδένισαν την πλεονάζουσα ερμηνευτική αυθαιρεσία και σκοπιμότητα», σημείωσε όμως ότι η έγκυρη εθνική αυτοαξιολόγηση θα πρέπει να έχει ως στόχο την πολιτική διερεύνηση των πολυσύνθετων πτυχών των εξελίξεων κατά την κρίσιμη περίοδο υπαγωγής στο Μνημόνιο με επιστημονική τεκμηρίωση και πάντως σε κατάλληλο πολιτικό χρόνο και περιβάλλον.

Ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος από την ΧΑ, υποστήριξε ότι η ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια είναι συνολική και συλλογική ενώ χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική «προσχηματική που δεν θα έχει αρμοδιότητα» και ως εκ τούτου «οι υπαίτιοι είτε θα μείνουν στο απυρόβλητο, είτε θα τους αθωώσει η Δικαιοσύνη». Ακόμη διερωτήθηκε ποια είναι τα όρια αυτής της Επιτροπής και οι τομείς ευθύνης της και παρότι δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ζήτησε να ξεκινήσει η έρευνα από την αρχή της Μεταπολίτευσης.

Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και την πρακτική του αντιπερισπασμού έναντι της εθνικής συνεννόησης ώστε να καλύψει την αμηχανία της να φέρει σε πέρας την διαπραγμάτευση. Αφού υπενθύμισε πως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από 47 εξεταστικές Επιτροπές κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, είπε πως το «θέαμα χωρίς άρτο» που προσφέρει η κυβέρνηση, δεν διαρκεί πολύ και θα εξελιχθεί σε οργή. Πρότεινε δε να συμπεριληφθεί στην διερεύνηση και η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πρόταση για την σύσταση αυτής της Εξεταστικής έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού, την στιγμή που εκφράζεται μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη επίτευξης της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του ευρωμονόδρομου και αποσκοπεί στην όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.

«Κίνηση διχαστική κι ανώφελη, κίνηση πολιτικής τακτικής με μοναδικό κίνητρο τον πολιτικό αντιπερισπασμό» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για Εξεταστική, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Όπως τόνισε μάλιστα οι λύσεις για τον τόπο προϋποθέτουν ένωση δυνάμεων κι όχι διχασμό και διάσπαση διότι αν και το κομματικό όφελος είναι προφανές δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Τέλος ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε πως αν το κόμμα του είχε την ανάλογη κοινοβουλευτική δύναμη θα κατέθετε πρόταση για έρευνα της περιόδου από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ