Η «οικονομία YOLO» φεύγει, το «ψαλίδι» στις δαπάνες έρχεται…

Η «οικονομία YOLO» φεύγει, το «ψαλίδι» στις δαπάνες έρχεται…
US Federal Reserve chair Jerome Powell speaks at a news conference after a Federal Open Market Committee meeting in Washington, DC, on January 31, 2024. Powell signaled Wednesday that an interest rate cut as soon as in March is unlikely, as the central bank remains data-dependent when mulling its next steps. Powell said the Fed's rate-setting committee plans to "move carefully" and added: "Based on the meeting today, I would tell you that I don't think it's likely that the committee will reach a level of confidence, by the time of the March meeting, to identify March as the time to do that." (Photo by Julia Nikhinson / AFP) Photo: AFP
Το φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ δεν αρκεί για να διατηρηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών στα προ πανδημίας επίπεδα.

Στους τρόπους με τους οποίους στηρίχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στο πώς οι συνήθειες των Αμερικανών καταναλωτών καθορίζουν την πορεία του μεγαλύτερου ΑΕΠ στον κόσμο σε ένα περιβάλλον που παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις αναφέρεται άρθρο του CNN.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την οικονομία του YOLO (you only live once), αναφερόμενο στο πως αντέδρασαν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ μετά από τα lockdown του κορονοϊού.

Με αύξηση των καταναλωτικών δαπανών (το γνωστό revenge spending), οι Αμερικανοί -και όχι μόνο- δαπάνησαν μεγάλα ποσά σε ταξίδια και σε προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο το να ζήσουν το παρόν και όχι να σκέφτονται το μέλλον.

Ο Σαμίρ Σαμάνα, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute, ανέφερε σχετικά πως η πανδημία «έδειξε σε όλους μας ότι η ζωή δεν συνεχίζεται για πάντα. Η προετοιμασία για μια συνταξιοδότηση που είναι πολύ μακριά στο μέλλον και θα μπορούσε να διακοπεί από κάτι όπως μια παγκόσμια πανδημία άλλαξε τη νοοτροπία μας. Οι άνθρωποι ήθελαν να ζήσουν τη στιγμή».

«Μαύρα σύννεφα» στην οικονομία

Πέντε χρόνια μετά από την πανδημία, τα δεδομένα στην οικονομία έχουν επιδεινωθεί.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα (3,4% τον Απρίλιο) την ώρα που οι καταναλωτές ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις από την εποχή του Covid-19, ενώ η αγορά εργασίας γίνεται πιο «σφιχτή» και αυξάνεται η ανησυχία των εργαζομένων για απώλεια της δουλειάς τους.

Το CNN υποστηρίζει πως μια εξήγηση για τα παραπάνω είναι πως οι Αμερικανοί έχουν εξαντλήσει τα «καπρίτσια» που είχαν στη μετά του κορονοϊού εποχή και να αρχίσουν να ρίχνουν τους τόνους αναφορικά με τα οικονομικά τους.

«Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβεις πώς μοιάζει το νέο φυσιολογικό. Οι εργοδότες θέλουν οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν πιο συχνά στο γραφείο και σε ορισμένες τοποθεσίες, δεν μπορείς πλέον να εργάζεσαι από οπουδήποτε, αυτό επίσης αλλάζει τη νοοτροπία. Υπάρχει αυτή η αίσθηση της επιστροφής στον μέσο όρο» είπε ο Σαμάνα.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει πως οι δαπάνες δεν μειώνονται σε όλους τους κλάδους. Για παράδειγμα, υπάρχει εκρηκτική ζήτηση για εισιτήρια στις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ, ενώ το πρόσφατο τριήμερο της Memorial Day στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική κίνηση στην Ιστορία.

«Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές μειώνουν διακριτικά κάποιες από τις αγορές τους και προσπαθούν να κάνουν εκπτώσεις και στα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης».

Η σημασία των καταναλωτικών δαπανών

Στη συνέχεια το CNN υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν οι καταναλωτικές δαπάνες για την οικονομία των ΗΠΑ, φτάνοντας περίπου το 70% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ανησυχία για ένα ενδεχόμενο ύφεσης εφόσον οι καταναλωτικές δαπάνες σημειώσουν επιβράδυνση. Αν και οι πρώτες αναφορές για αυτό το σενάριο ξεκίνησαν το 2021, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως εάν υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ αυτή δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Η προσοχή στην Fed

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα -όπως η επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεταποίηση- και τα οποία έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους αναλυτές.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η νομισματική επιτροπή της οποίας συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα και στις 12 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές στα βασικά της επιτόκια.

Υπενθυμίζεται πως η Fed διατηρεί σε περιοριστικό επίπεδο τη νομισματική της πολιτική, με στόχο να περιορίσει το γενικό πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, που είναι ο στόχος της για τη σταθερότητα των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Τα υψηλά επιτόκια που διατηρεί μέχρι σήμερα η Fed έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για την εκδήλωση ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλη μερίδα των αναλυτών εκτιμά πως η τράπεζα δεν θα αργήσει να ανακοινώσει τις πρώτες μειώσεις των βασικών της επιτοκίων.

Κυρίαρχο είναι το πότε θα γίνει αυτό.

Οι προβολείς στις 12 Ιουνίου θα βρίσκονται στον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ακόμα και εφόσον η Fed δεν ανακοινώσει μείωση στα επιτόκια της την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η Fed θα δημοσιεύσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού και της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ακόμα, ο Πάουελ εκτιμάται πως θα δώσει στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της Fed, θέτοντας -ενδεχομένως- το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επιτοκίων της τράπεζας μέχρι το τέλος του 2024.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της μέσα στο καλοκαιρί, δίνοντας 33% πιθανότητας για μια μικρή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: