Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έρχεται για να πάρει τη δουλειά σας – τουλάχιστον όχι ακόμα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έρχεται για να πάρει τη δουλειά σας – τουλάχιστον όχι ακόμα
Photo: pixabay.com
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το λογισμικό TN θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως μέχρι το 2030. Αλλά αυτή η μέρα δεν έχει φτάσει ακόμη, λένε οικονομολόγοι και επιχειρηματικοί αναλυτές.

Του Jeremy Kahn

Όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μιλούν με επενδυτές για απολύσεις, συνήθως κατηγορούν την οικονομική αβεβαιότητα ή τις αρνητικές επιχειρηματικές συγκυρίες. Τώρα ένας νέος όρος αρχίζει να εμφανίζεται σε αυτές τις ανακοινώσεις: η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ).

Τους τελευταίους μήνες, ο μεταφορικός γίγαντας UPS ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας γραφείου που η CEO Carol Tomé είπε ότι ήταν απίθανο να επιστρέψουν επειδή η εταιρεία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ΤΝ για να αυτοματοποιήσει τις εργασίες που εκτελούσαν αυτοί οι εργαζόμενοι. Εντωμεταξύ, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός BlackRock δήλωσε ότι θα καταργήσει περίπου 600 θέσεις, εμφανίζοντας τις περικοπές ως μια προσπάθεια προετοιμασίας για τις επερχόμενες αλλαγές στον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τις οποίες φέρνει η ΤΝ. Μετά ήταν η Google, η οποία πρόσφατα απέλυσε προσωπικό από το τμήμα πωλήσεων διαφημίσεων, εν μέρει επειδή τα νέα εργαλεία ΤΝ βοηθούν τους πελάτες να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις διαφημιστικές καμπάνιες. Και ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, είπε ότι η Big Blue θα διακόψει την πρόσληψη 7,800 εργαζομένων επειδή η ΤΝ μπορεί πλέον να κάνει τη δουλειά αυτή.

Για ορισμένους σχολιαστές, αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μια πρώιμη επιβεβαίωση ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις για την ΤΝ που προκαλεί εκτεταμένη απώλεια θέσεων εργασίας εγκαινιάζοντας ίσως μια εποχή «μαζικής ανεργίας», πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Αυτό το αφήγημα της απώλειας εργασίας λόγω ΤΝ είναι τόσο ριζωμένο στη συνείδηση του κοινού που οι άνθρωποι βλέπουν συχνά αποδεικτικά στοιχεία για αυτό όταν δεν υπάρχουν.

Αν και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε ελαφρά στο 3,9% τον Φεβρουάριο, παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, όταν η εταιρεία αναζήτησης στελεχών Challenger Gray & Christmas δημοσίευσε μια έκθεση λέγοντας ότι υπήρξαν 4.600 περικοπές θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ που αποδίδονταν απευθείας στην ΤΝ από τον Μάιο έως τον Ιανουάριο, ορισμένοι σχολιαστές ερμήνευσαν τον σχετικά χαμηλό αριθμό ως απόδειξη ότι οι εταιρείες έκρυβαν την πραγματική έκταση των απωλειών επειδή φοβούνταν την αντίδραση του κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι πιθανό ότι μια μέρα θα χαθεί ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας λόγω της ΤΝ. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το λογισμικό TN θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως μέχρι το 2030. Αλλά αυτή η μέρα δεν έχει φτάσει ακόμη, λένε οικονομολόγοι και επιχειρηματικοί αναλυτές. «Δεν είναι αυτή η στιγμή», σημειώνει ο Daniel Susskind, καθηγητής οικονομικών στο King’s College του Λονδίνου και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην εργασία, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου Growth: A History and a Reckoning.

Αυτήν τη στιγμή, η ανάπτυξη ευρείας κλίμακας της ΤΝ εμποδίζεται από πολλούς παράγοντες. Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να προσπαθούν απλώς να καταλάβουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν με τρόπους που θα δικαιολογούν το υπερβολικά υψηλό κόστος. Επιπλέον, η Boston Consulting Group ανέφερε πρόσφατα ότι τα περισσότερα κορυφαία στελέχη ανησυχούν για τη χρήση ΤΝ στους οργανισμούς τους, δεδομένου του κινδύνου «παραισθήσεων», όπου το λογισμικό ΤΝ παράγει μερικές φορές επικίνδυνα ανακριβείς πληροφορίες.

Άρα, γιατί τότε ορισμένοι CEO αναφέρουν την ΤΝ κάθε φορά που αναφέρονται σε απολύσεις; Κάποιες από αυτές τις αναφορές είναι απλώς κόλπα του μάρκετινγκ, λένε οι ειδικοί. Η Erin Ling, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Surrey που ειδικεύεται στην ΤΝ και το μέλλον της εργασίας, είπε ότι η ΤΝ είναι συχνά απλώς ένα βολικό καμουφλάρισμα απολύσεων που είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, εταιρικών δυσκολιών και επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Για τις εισηγμένες εταιρείες, τα άσχημα νέα ότι αναγκάστηκαν να περικόψουν θέσεις εργασίας λόγω οικονομικής δυσπραγίας «γίνονται ελαφρώς καλύτερα νέα λόγω της ΤΝ», λέει η Grace Lordan, οικονομολόγος και καθηγήτρια επιστήμης της συμπεριφοράς στο London School of Economics. «Μοιάζει με μια έξυπνη μείωση του κόστους».

Ο Carl Benedikt Frey, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συνέγραψε μια από τις πρώτες μελέτες-ορόσημο για τον πιθανό αντίκτυπο της ΤΝ στις θέσεις εργασίας, λέει ότι οι άνθρωποι πιθανώς υπερεκτιμούν την απώλεια θέσεων εργασίας που θα προκαλέσει η ΤΝ στο εγγύς μέλλον. «Η παραγωγική ΤΝ δεν είναι μια τεχνολογία αυτοματισμού», λέει, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ακόμα άνθρωποι για να γράψουν τα μηνύματα που τροφοδοτούνται στο λογισμικό και για να ελέγξουν την ποιότητα της παραγωγής του. «Χρειάζεσαι έναν άνθρωπο στις περισσότερες περιπτώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com