Οι καταναλωτές είναι τόσο αποθαρρυμένοι από τον πληθωρισμό που έχουν εγκαταλείψει την αποταμίευση

Οι καταναλωτές είναι τόσο αποθαρρυμένοι από τον πληθωρισμό που έχουν εγκαταλείψει την αποταμίευση
epa08278138 Consumers wait in long lines to go shopping at a supermarket due to restrictive quotas for entry, in San Donato Milanese, near Milan, northern Italy, 08 March 2020. The Italian authorities have taken the drastic measure of shutting off the entire northern Italian region of Lombardy – home to about 16 million people – in a bid to control the ongoing coronavirus epidemic in the Mediterranean country. The number of confirmed cases of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus in Italy has jumped up to at least 5,883, while the death toll has surpassed 230, making Italy the nation with the third-highest number of infections (behind China and South Korea) and the second-highest death toll after China. EPA/ANDREA CANALI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πολλοί φιλόδοξοι στόχοι για τους οποίους μιλάμε στο πλαίσιο του Αμερικανικού ονείρου απλώς μοιάζουν όλο και πιο απρόσιτοι».

Του Jason Ma

Μία οικονομολόγος έδωσε μια εξήγηση για ένα παράδοξο που προέκυψε στα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι οι δαπάνες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα παρόλο που οι καταναλωτές αναφέρουν ότι αισθάνονται απαισιόδοξοι.

Η Joanne Hsu, η οποία είναι διευθύντρια της έρευνας για το καταναλωτικό αίσθημα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε στο CNBC την Παρασκευή ότι πιστεύει πως οι Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για εξοικονόμηση χρημάτων καθώς βλέπουν τους οικονομικούς τους στόχους να φαίνονται λιγότερο εφικτοί και αντ’ αυτού απλώς ξοδεύουν χρήματα.

«Αυτές οι θετικές δαπάνες δεν είναι αντανάκλαση κάποιου είδους εσωτερικευμένης μυστικής αίσθησης εμπιστοσύνης που έχουν οι καταναλωτές», εξήγησε. «Και αντ’ αυτού η ερμηνεία μου είναι ότι οι καταναλωτές βλέπουν ότι πολλοί φιλόδοξοι στόχοι για τους οποίους μιλάμε στο πλαίσιο του Αμερικανικού ονείρου – ιδιοκτησία σπιτιού, πληρωμή διδάκτρων για το πανεπιστήμιο, πληρωμή διδάκτρων για το πανεπιστήμιο των παιδιών, άνετη συνταξιοδότηση – απλώς μοιάζουν όλο και πιο απρόσιτοι». Ο λόγος; Οι υψηλές τιμές και τα επιτόκια.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές έχουν «παραιτηθεί» από την αποταμίευση για αυτούς τους στόχους, προσέθεσε η Hsu, σημειώνοντας ότι η ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας τους επιτρέπει να ξοδεύουν. Η πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι το κλίμα έπεσε σε χαμηλό έξι μηνών στις 67,4 μονάδες τον Μάιο από 77,2 μονάδες τον Απρίλιο, καθώς οι Αμερικανοί ανέφεραν πεισματικά υψηλά επιτόκια, καθώς και φόβους ότι η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί.

Αν και την έκθεση αυτή ακολούθησε μερικές μέρες αργότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Απριλίου που έδειξε ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε, όλο αυτό ήρθε στον απόηχο τριών συνεχών μηνών απροσδόκητα υψηλών τιμών. Οι εταιρείες που εστιάζουν στους καταναλωτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια, ειδικά στους αγοραστές με χαμηλότερο εισόδημα.

Σίγουρα, ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών 9% στα μέσα του 2022 στο 3,4% τον περασμένο μήνα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι τιμές ανεβαίνουν λιγότερο γρήγορα αντί να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα και το σωρευτικό σοκ τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να επιβαρύνει το αίσθημα.

Εντωμεταξύ, οι δείκτες για τη ζήτηση των καταναλωτών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Το πρώτο τρίμηνο, η καταναλωτική ζήτηση συνέχισε να τροφοδοτεί την αύξηση του ΑΕΠ. Και παρά την αδύναμη τάση των λιανικών πωλήσεων, οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι δαπάνες δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Προς το παρόν, οι καταναλωτές αναμένουν ότι η ισχυρή αγορά εργασίας θα συνεχιστεί, δίνοντάς τους αρκετή εμπιστοσύνη για να ξοδέψουν, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια χαλάρωση, προειδοποίησε η Hsu. «Αυτό είναι πιθανώς ένα πρώιμο σημάδι επερχόμενης αδυναμίας για τους καταναλωτές. Αλλά επί της παρούσης, τα ισχυρά εισοδήματα υποστηρίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες».

Ωστόσο, η αγορά εργασίας εμφανίζει επίσης κάποια χαλάρωση μετά τα κέρδη στις αρχές του έτους. Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% από 3,8% τον Μάρτιο. Περαιτέρω επιβράδυνση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, δίνοντας στους καταναλωτές έναν λόγο να είναι λιγότερο σκυθρωποί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com