Η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί κατακόρυφα φέτος

Η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί κατακόρυφα φέτος
Photo: pixabay.com
Και οι ειδικοί αναρωτιούνται εάν τελείωσε επιτέλους ο «χειμώνας» των κρυπτονομισμάτων.

Ένταση της εποπτείας, κατάρρευση των τραπεζών και επίμονος πληθωρισμός. Φαινομενικά, πρόκειται για ένα μίγμα που θα μεταφραζόταν σε προβλήματα για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Όμως, το Bitcoin, το Ether και άλλα κρυπτονομίσματα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τις αρχές του 2023.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, έχει αυξηθεί κατά 72%, ξεπερνώντας πρόσφατα το όριο των 30.000 δολαρίων. (Έκτοτε έχει υποχωρήσει κάτω από τα 28.500 δολάρια, καθώς ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν τρομάξει τους επενδυτές). Το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, σημειώνει άνοδο 62%, ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια μετά την επιτυχή αναβάθμιση του δικού του blockchain, Ethereum. Και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς για όλα τα κρυπτονομίσματα έχει ανέλθει σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση περίπου 50% από την αρχή του έτους.

Αν και οι πρόσφατες τιμές για τα πιο γνωστά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να ωχριούν σε σύγκριση με την κορύφωσή τους το 2021, όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων άγγιζε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, το ράλι των τιμών κάνει τους παρατηρητές να αναρωτιούνται αν επιτέλους έφτασε η άνοιξη των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με τον Ματ Χιούγκαν, ειδικό επενδύσεων στα κρυπτονομίσματα, ο κλάδος κινείται πάνω στη βάση τετραετών κύκλων. Και μέχρι στιγμής, λέει, έχουν υπάρξει τρεις τέτοιοι κύκλοι.

Από το 2011 έως το 2013, η τιμή του κρυπτονομίσματος αυξήθηκε και στη συνέχεια έπεσε το 2014 με την κατάρρευση ενός από τα πρώτα ανταλλακτήρια Bitcoin, του Mt. Gox, το οποίο χρεοκόπησε αφότου χάκερ έκαναν …φτερά με εκατοντάδες εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών.

Από το 2015 έως το 2017, οι τιμές του κρυπτονομίσματος αυξήθηκαν και πάλι, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση το 2018, όταν η εποχή των ICOs, δηλαδή των αρχικών προσφορών νομισμάτων, άφησε πολλούς επενδυτές χρεοκοπημένους καθώς πολλά από τα token που είχαν αγοράσει αποδείχθηκαν άνευ αξίας.

Και από το 2019 έως το 2021, οι τιμές αυξήθηκαν για άλλη μια φορά, πέφτοντας το 2022 μετά την κατάρρευση μιας σειράς εταιρειών κρυπτονομισμάτων υψηλού προφίλ, με σημαντικότερη την FTX, το ανταλλακτήριο που κάποτε είχε αποτιμηθεί στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι διακυμάνσεις των τιμών του Bitcoin αντιστοιχούν στο πότε το Bitcoin «διαχωρίζεται», δηλαδή όταν οι ανταμοιβές για την εξόρυξη Bitcoin, τη διαδικασία με την οποία οι υπολογιστές εξασφαλίζουν το blockchain του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, μειώνονται κατά 50%.

Αυτή η μείωση των ανταμοιβών του Bitcoin, σύμφωνα με τη θεωρία, καθιστά την προσφορά του κρυπτονομίσματος πιο σπάνια, γεγονός που αυξάνει έτσι την τιμή του.

Ο Χιούγκαν πιστεύει ότι η έναρξη κάθε τετραετούς κύκλου αντιστοιχεί σε τεχνικές καινοτομίες. Το 2011, ξεκίνησαν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων μαζικής αγοράς, όπως το Coinbase και το Kraken, που επέτρεψαν σε απλούς ανθρώπους να αγοράσουν Bitcoin με μετρητά. Το 2015, ο Βιτάλι Μπουτέριν εφηύρε το Ethereum, το οποίο υποσχέθηκε να αποκεντρώσει την υπολογιστική cloud. Και το 2019, εμφανίστηκαν οι πρώτες πραγματικές εφαρμογές του Ethereum, συμπεριλαμβανομένης της αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής, των stablecoins και των NFTs (non-fungible tokens).

Αν η τάση του τετραετούς κύκλου διατηρηθεί, τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να έχουν άλλη μια ανοδική πορεία.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις για τα κρυπτονομίσματα:

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο bull run του Bitcoin: Πότε θα δούμε το επόμενο ράλι;

Συνελήφθη ο CEO του τουρκικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex που μόλις κατέρρευσε