Νέα εποχή για το Ethereum: Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση Shanghai

Νέα εποχή για το Ethereum: Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση Shanghai
ethereum Photo: pixabay.com
Περίπου 4.000 άτομα συντονίστηκαν σε ένα Shapella Mainnet Watch Party, που διοργανώθηκε από την Ethereum Cat Herders

Η αναβάθμιση στο blockchain Ethereum, γνωστή και ως «Shapella» ενεργοποιήθηκε, και το δίκτυο επεξεργάζεται τώρα αιτήματα ανάληψης. Ειδικότερα, το hard fork της Σαγκάης έχει «οριστικοποιηθεί», επιτρέποντας σε χρήστες που έχουν κάνει stake κρυπτονομίσματα Ether (ETH) να διασφαλίζουν και να επικυρώνουν συναλλαγές στο blockchain.

Σύμφωνα με το beaconcha.in, περίπου μισή ώρα μετά την ενεργοποίηση της αναβάθμισης, είχαν διεκπεραιωθεί περίπου 285 αναλήψεις για περίπου 5.413 ETH (αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων).

Το πολυαναμενόμενο hard fork, ουσιαστικά η αναβάθμιση του blockchain με το διαχωρισμό ενός νέου, έχει χαρακτηριστεί από τα μέλη της κοινότητας του Ethereum ως ορόσημο, ολοκληρώνοντας την πολυετή μετάβασή του σε ένα πλήρες δίκτυο απόδειξης συμμετοχής (proof of stake).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως σε ένα πρωτόκολλο απόδειξης στοιχήματος, οι χρήστες «ποντάρουν» κρυπτονομίσματα ως μια μορφή εγγύησης για την ασφάλεια και την επιβεβαίωση νέων μπλοκ δεδομένων. Πέρυσι, το blockchain εγκατέλειψε τον μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης εργασίας, τον ίδιο που χρησιμοποιεί το Bitcoin, για να μεταβεί στον μηχανισμό συναίνεσης proof of stake, αλλά μέχρι σήμερα οι χρήστες δεν μπορούσαν να αποσύρουν τα Ether που είχαν κάνει stake ή να εξαργυρώσουν τις δεδουλευμένες ανταμοιβές, ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό της νέας εποχής του blockchain.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, παρά τα νέα νομίσματα που εισήλθαν προς διαπραγμάτευση στην αγορά τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε το σκληρό πιρούνι της Σαγκάης, η τιμή του ETH παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή. Σημειώνεται πως περίπου 4.000 άτομα συντονίστηκαν σε ένα Shapella Mainnet Watch Party, που διοργανώθηκε από το Ethereum Cat Herders.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε ο Buterin

Στο live, ο Vitalik Buterin, συνιδρυτής του blockchain Ethereum, είπε ότι «είμαστε σε ένα στάδιο όπου τα πιο δύσκολα και γρήγορα μέρη της μετάβασης έχουν ουσιαστικά τελειώσει. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα μπορούν να γίνουν με ασφάλεια και με πιο αργό ρυθμό».

Ο Buterin είπε επίσης ότι η πραγματοποίηση συναλλαγών πιο γρήγορα και φθηνότερα θα είναι το επόμενο ζήτημα που θα αντιμετωπίσει το blockchain μετά τη Σαγκάη. «Εάν δεν διορθώσουμε αυτό το πράγμα πριν από την επόμενη bull market, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν άσχημα». Οι αναλυτές της αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εικάζουν εδώ και μήνες πως το «σκληρό πιρούνι» της Σαγκάης θα ήταν καταλύτης είτε για ένα ράλι τιμών είτε για μια συντριβή: Με άλλα λόγια, είτε η επιτυχία του θα τονώσει την αγοράς ή οι παίκτες θα εξαργυρώσουν μαζικά τα ETH τους.

Φυσικά, δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση σε αυτό. Μέχρι στιγμής, το 13,81% όλων των Token ETH συμμετέχει σε ενέργειες Staking, σύμφωνα με τις Ανταμοιβές ενέργειας staking. Με την άδεια για αναλήψεις, ξεκλειδώνεται ένα σημαντικό ποσό ρευστότητας και οι ιδιοκτήτες ETH με ενέργεια staking έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη και να πουλήσουν το χαρτοφυλάκιό τους με ενέργεια Staking. Για πολλούς επενδυτές, το ποσοστό των νομισμάτων που συμμετέχουν σε ενέργεια staking, σε σχέση με τον συνολικό όγκο, θα είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη πλευρά, οι ενέργειες Staking με ETH μπορεί να είναι πιο ελκυστικές για τους χρήστες, λόγω της βελτιωμένης ρευστότητάς τους. Όσοι δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν πρωτόκολλα ενέργειας staking υψηλής ρευστότητας, θα έχουν τώρα την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ενέργεια staking με ETH, απευθείας με το Ethereum. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζήτηση για ETH, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών στην ενέργεια staking.

Για χρήστες οι οποίοι διακρατούν εγγενή Token πλατφορμών ενέργειας staking υψηλής ρευστότητας, μπορεί επίσης να επηρεαστεί η τιμή τους. Το σκεπτικό είναι ότι το άνοιγμα των αναλήψεων στο Ethereum αφαιρεί τη μοναδική λειτουργικότητα που προσφέρει η ενέργεια staking υψηλής ρευστότητας με ETH.

Συνολικά, η δυνατότητα αναλήψεων από τις ενέργειες staking προωθεί μια πιο ελεύθερη αγορά ETH, στην οποία καθίσταται δυνατό για τους κατόχους ETH να αντιδρούν στη ζήτηση και την προσφορά των ενεργειών staking, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία στην αγορά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα, επειδή μειώνει τις συνέπειες του τεχνητού ελέγχου στην τιμή και την κυκλοφορία του ETH.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: