Οι τοπ εφαρμογές για iPhone που θα «απογειώσουν» την ποιότητα των φωτογραφιών σας

Οι τοπ εφαρμογές για iPhone που θα «απογειώσουν» την ποιότητα των φωτογραφιών σας
epa07036298 The new iPhone Xs Max and Xs models are displayed during a launch of new products at an Apple Store in Sydney, Australia, 21 September 2018. The iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 went on sale on 21 September in Australia. EPA/PAUL BRAVEN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόσο η Apple και η Google, όσο κι άλλοι κατασκευαστές συσκευών έχουν ξοδέψει αρκετό χρόνο για να βελτιώσουν τις κάμερες των συσκευών τους.

του Don Reisinger

Η Apple μόλις δημοσιοποίησε τη λίστα με τις καλύτερες εφαρμογές της χρονιάς, και για το 2019 οι εφαρμογές για κάμερες ή φωτογραφίες είχαν την τιμητική τους.

Σε ανακοίνωσή της προχθές, Τρίτη, η Apple είπε ότι το βραβείο για το app της χρονιάς για το iPhone πηγαίνει στη Spectre Camera, μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την ποιότητα των εικόνων.

Η Spectre Camera, η οποία κοστίζει 2,99 δολάρια, είναι σχεδιασμένη για φωτογραφίες μακράς έκθεσης, οι οποίες θολώνουν τα κινούμενα στοιχεία και συλλαμβάνουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα στατικά στοιχεία. Η εφαρμογή περιλαμβάνει και λειτουργίες επεξεργασίας που επιτρέπουν στους φωτογράφους να δημιουργούν «εκπληκτικές» φωτογραφίες, όπως αναφέρει η Apple. Η Apple ανακοινώνει κάθε χρόνο τα βραβεία της για τις καλύτερες εφαρμογές ανά πλατφόρμα. Για το 2019 οι νικητές είναι:

  • Καλύτερη Εφαρμογή για iPhone: Spectre Camera
  • Καλύτερη Εφαρμογή για iPad: Flow by Moleskine – μια εφαρμογή σχεδιασμού σκίτσων
  • Καλύτερη Εφαρμογή για Mac: Affinity Publisher – μια εφαρμογή έκδοσης βιβλίου
  • Καλύτερη Εφαρμογή για Apple TV: The Explorers – μια εφαρμογή για την απεικόνιση του φυσικού κόσμου και της ομορφιάς του

Γενικά, το να έχεις κάποια εφαρμογή για το iPhone που να αφορά τις κάμερες, τη φωτογραφία και τον διαμοιρασμό εικόνων ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρο το 2019.

Η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις (downloads) στη λίστα της Apple είναι το Facetune, μια app που επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργαστούν τις selfies τους προτού τις ανεβάσουν στα κοινωνικά μέσα τους. Τρεις άλλες δημοφιλείς επί πληρωμή εφαρμογές ήταν η TouchRetouch, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία στοιχείων μιας φωτογραφίας, η εφαρμογή φίλτρου εικόνας KiraKira+, και η εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών Camera+ 2.

Όσο για τις δωρεάν εφαρμογές, η δημοφιλέστερη ήταν το YouTube. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση συναντάμε εφαρμογές κοινωνικών μέσων που αφορούν φωτογραφίες – το Instagram και το Snapchat αντίστοιχα.

Τόσο η Apple και η Google, όσο κι άλλοι κατασκευαστές συσκευών έχουν ξοδέψει αρκετό χρόνο για να βελτιώσουν τις κάμερες των συσκευών τους. Ενδεικτικά, ένα μεγάλο κομμάτι της παρουσίασης των iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max από την Apple εστίασε στις πολλές βελτιώσεις που λάνσαρε η εταιρεία στην κάμερα.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι παρά μια προσπάθεια των εταιρειών να ανταποκριθούν στους καταναλωτές οι οποίοι ολοένα και περισσότερο επιλέγουν τα τηλέφωνά τους βάσει της ποιότητας της κάμερας. Μια έρευνα γνώμης από τη Morning Consult, πέρυσι, βρήκε ότι 86% των αγοραστών smartphone πιστεύουν ότι η ποιότητα της κάμερας είναι ένας «κάπως σημαντικός» ή «πολύ σημαντικός» παράγοντας στην επιλογή συσκευής. Άλλοι παράγοντες που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι η ευκολία χρήσης, η διάρκεια της μπαταρίας, και ο αποθηκευτικός χώρος.

Είναι προφανές ότι όλη αυτή η έμφαση στην ποιότητα της κάμερας επεκτείνεται και στον χώρο των εφαρμογών. Μόλις οι χρήστες αποκτούν τη συσκευή με την κάμερα που θέλουν, σπεύδουν να κατεβάσουν κι εκείνες τις εφαρμογές που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν ακόμα καλύτερες φωτογραφίες.