Η τουριστική σεζόν ανοίγει. Οι ξένοι θα έρθουν;

Η τουριστική σεζόν ανοίγει. Οι ξένοι θα έρθουν;
Aretes beach in Toroni area in Halkidiki. The beach with the golden sand and transparent crystal-clear emerald water, typical for the Aegean Sea and the Mediterranean consist of 3 different bays. The coastline protected by rocky hills around is a hidden treasure for locals and tourists without the overcrowded summer scenes with the beach bars. Chalkidiki is a popular holiday destination, famous for the best beaches in the country driving distance, near the city of Thessaloniki. Greece is pushing for a COVID vaccination passport, so the country can receive tourists during the seasonal tourism period. The coronavirus pandemic hit hard the Greek tourism related business and travel industry. In February 2021, Travel and Leisure added the beach in the top “10 Secret Beaches in Europe to Add to Your Bucket List”, the secluded beaches in Europe offer all of the beautiful views and none of the crowds. Chalkidiki, Greece on August 14, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Επαγγελματίες της τουριστικής αγοράς δίνουν στο Fortune Greece τα πρώτα insights για την πορεία της φετινής σεζόν.

Η στιγμή που περίμεναν οι επαγγελματίες του τουρισμού έχει φτάσει με την επίσημη έναρξη της φετινής σεζόν να πραγματοποιείται στις 14 Μάϊου και τους πρώτους ξένους τουρίστες να πατάνε, επιτέλους, το πόδι τους επί ελληνικού εδάφους. Οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, όμως όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι και θεωρούν βέβαιο ότι τα πράγματα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση χειρότερα από την περσυνή χρονιά.

Με τους εμβολιασμούς, ανά τον κόσμο, να βρίσκονται σε εξέλιξη, την επανεκκίνηση της λειτουργίας των ταξιδιωτικών γραφείων και τη σταδιακή άρση των περιορισμών που αφορούν στις μετακινήσεις, δημιουργείται ένα θετικό κλίμα που προδιαθέτει, ακόμη και τους πιο φοβισμένους τουρίστες, να ταξιδέψουν ξανά εκτός των εθνικών τους συνόρων. Όμως το παιχνίδι της τουριστικής βιομηχανίας θα κριθεί, για ακόμα μια φορά, από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ιδιωτικότητα και διακοπές με σκάφος

Ψήφο εμπιστοσύνης στα yachts θα δώσουν οι ξένοι τουρίστες που θέλουν να πάρουν μια γεύση από τις ελληνικές θάλασσες χωρίς να έχουν το άγχος της επαφής με αγνώστους, παρά μόνο με τα άτομα που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Όπως επιβεβαιώνει στο Fortune ο Πάρις Λουτριώτης της Exadas Yachts, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος, παρατηρείται μία μικρή ανάκαμψη της τάξης του 10% με 15% σε σχέση με πέρυσι  στις ναυλώσεις σκαφών, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά έχει αρχίσει να κινείται, έστω και λίγο.

«Υπάρχουν αρκετά αιτήματα αλλά αυτά δεν μεταφράζονται πάντα σε αντίστοιχες κρατήσεις, διότι οι πελάτες θέτουν όρο, σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα, να μπορούν να πάρουν πίσω όλο το μέρος της προκαταβολής που έχουν δώσει και όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο για τις επιχειρήσεις. Το 2019 δουλεύαμε στο 80% με 85% της δραστηριότητας που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Το ποσοστό αυτό έπεσε πέρυσι στο 25% και το 2021 εκτιμούμε ότι θα επιστρέψουμε στο 30% με 40% της δραστηριότητας μας. Το 2022 έχουμε την ελπίδα ότι θα ανέβει στο 65% ενώ η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα τοποθετείται από το 2023 και μετά».

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στον κλάδο του yachting απασχολούνται περί τις 2.500 επιχειρήσεις, από τις οποίες ο Σύνδεσμός εκπροσωπεί 1500 εταιρείες και 1.800 σκάφη. Τη φετινή σεζόν, ειδικό βάρος θα δοθεί, σύμφωνα με τον κ. Λουτριώτη, στην προσέλκυση τουριστών από τις βαλκανικές χώρες, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Τα πράγματα βλέπουμε ότι θα είναι δύσκολα για την αγγλική αγορά όπως επίσης για την Βόρειο και Νότιο Αμερική. Ιόνιο, Αργοσαρωνικός και Κυκλάδες θα παίξουν πολύ φέτος, ωστόσο, δεδομένου ότι ο Ισθμός θα παραμείνει κλειστός, μετά τις πρόσφατες κατολισθήσεις, δύσκολα κάποιος θα επιλέξει να κάνει το γύρο της Πελοποννήσου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, λόγω έλλειψης χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα επιλέξουν ένα και μόνο προορισμό εάν δηλαδή πάνε στα Δωδεκάνησα ή στις Σποράδες θα μείνουν εκεί και δεν θα συνδυάσουν το ταξίδι τους με άλλα μέρη».

Ο κ. Λουτριώτης επισημαίνει πως το yachting απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε οικονομικά εύρωστους πελάτες, οι οποίοι με ένα κόστος που ξεκινά από 1500 € για τέσσερα άτομα τη βδομάδα, συν 1000 € για τον skipper, το οποίο μπορεί να φτάσει έως 25.000 με 30.000 €, για όσους έχουν ακριβά γούστα, απολαμβάνουν με άνεση και ασφάλεια τις απίστευτες ομορφιές των ελληνικών πελάγων.

Λιγότερο αγχωμένοι φέτος οι τουρίστες

Θετικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο των ξενοδόχων, οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή των πρώτων πελατών από το εξωτερικό.

«Τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μία αύξηση σε επίπεδο προκρατήσεων, η οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό μεταφράζεται και σε αντίστοιχες πωλήσεις. Η πληρότητα το Μάιο εκτιμάται στο 50% και είμαστε αισιόδοξοι, ότι όσο θα προχωράει η χρονιά τα πράγματα θα καλυτερεύουν» τονίζει ο Δημήτρης Δρεττάκης, Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου AthensWas που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται, όπως λέει, για μία σεζόν η οποία θα κυλήσει ομαλά, εάν δεν υπάρξουν πρόσθετοι εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, όπως συνέβη με τον κορονοϊό. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Αμερική δίνουν φέτος ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα με την παραμονή των ξένων τουριστών στην πρωτεύουσα να μην ξεπερνά τα δύο με τρία βράδια.

«Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας με αυστηρούς περιορισμούς και τήρηση των υγιειονομικών πρωτοκόλλων, πλέον οι τουρίστες είναι πιο χαλαροί. Οι επισκέπτες είναι συνειδητοποιημένοι, καλά διαβασμένοι και ξέρουν τι ζητούν. Βέβαια οι μεταβλητές αλλάζουν διαρκώς και πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αισιόδοξοι για την τρέχουσα χρονιά. Άλλωστε χειρότερα από το 2020 δεν πρόκειται να πάει» καταλήγει ο κ. Δρεττάκης.

Από τον Ιούλιο θα ακούμε περισσότερα … γαλλικά

«Οι Γάλλοι είναι, αυτή τη στιγμή, με τη βαλίτσα στο χέρι και περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα. Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι μήνες μη άξιοι αναφοράς. Γαλλικά θα ακούσουμε στη χώρα μας από τον Ιούλιο και μετά. Εμείς ως γραφείο βομβαρδίζαμε όλο το χειμώνα την γαλλική αγορά με εικόνες από Ελλάδα. Τελικά από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά ξεκίνησαν να έρχονται κρατήσεις διότι μέχρι πρότινος τα τουριστικά γραφεία στην Γαλλία παρέμεναν στο σύνολό τους κλειστά» αναφέρει ο κ. Χρήστος Παναρέτου, Γενικός Διευθυντής της Yalos Tours, η οποία συνεργάζεται με 3.500 ταξιδιωτικά πρακτορεία, από τα 5.000 που δραστηριοποιούνται συνολικά στην γαλλική αγορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου οι Γάλλοι έχουν πρόσβαση οδικώς, αποτελούν το top3 των χωρών που θέλουν να επισκεφθούν. Καταλυτικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι  από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα έχουμε πολλές απευθείας πτήσεις από διάφορες περιοχές της Γαλλίας για Σαντορίνη, Μύκονο, Κω, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη ακόμα και για την Πρέβεζα.

«Οι Γάλλοι ταξιδιώτες είναι λάτρεις των Κυκλάδων και επιλέγουν μικρά νησιά. Δεν τους αρέσουν τα μεγάλα resorts. Eπιθυμούν να βρίσκονται απομονωμένοι σε καταλύματα με όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο. Η εκτίμησή μας είναι ότι το 65% με 70% θα κλείσει τις διακοπές του τελευταία στιγμή» καταλήγει.