Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για το πραξικόπημα

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για το πραξικόπημα

Σύμφωνα με αποκαλύψεις τουρκικής εφημερίδας η μυστική υπηρεσία γνώριζαν για το πραξικόπημα από το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου. 

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αποκαλύπτει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν πληροφορίες για το επικείμενο πραξικόπημα λίγες ώρες πριν βγει ο στρατός στους δρόμους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει ότι είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για ένα επικείμενο πραξικόπημα περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με τη «Χουριέτ», οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και το πραξικόπημα στις 16:00 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου. Ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας,  Αμπιντίν Ουνάλ. Δυο περίπου ώρες αργότερα, ο αρχηγός του επιτελείου έδωσε εντολή παύσης των πτήσεων στον τουρκικό εναέριο χώρο τόσο της πολιτικής, όσο και της πολεμικής αεροπορίας, ενώ έδωσε εντολή να τραβήξουν φρένο όλα τα στρατιωτικά οχήματα.

Μόλις διέρρευσε η σχετική πληροφορία και στα “κανάλια” των αποστατούντων, οι διοργανωτές του πραξικοπήματος αναγκάστηκαν να επισπεύσουν την όλη διαδικασία, οι οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήταν προγραμματισμένη για τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Διαβάστε επίσης:  Οι θεωρίες συνωμοσίας πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία