Η Toyota σταματά για μια εβδομάδα ολόκληρη την παραγωγής της στην Ιαπωνία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου δεν θα παράγει κανένα όχημα εξαιτίας της έλλειψης εξαρτημάτων.

Η έκρηξη στο εργοστάσιο ενός από τους κυριότερους προμηθευτές της Toyota ήταν η αιτία που οδήγησε την ιαπωνική εταιρεία να σταματήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Η απόφαση γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα και θα ισχύσει από τις 8 έως τις 13 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο ιαπωνικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας παρήγαγε 3,2 εκατ. οχήματα το 2015, δηλαδή περίπου 60.000 κάθε εβδομάδα.

«Η Toyota θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τις επιδράσεις αυτής της απόφασης στην παραγωγή οχημάτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία συμπληρώνοντας ότι θα αναζητήσει εξαρτήματα κι από άλλους προμηθευτές. Όπως ξεκαθάρισε η Toyota, εκτός Ιαπωνίας η παραγωγή της θα συνεχιστεί κανονικά.

Η εξέλιξη αυτή δεν έδειξε να επηρεάζει την πορεία των μετοχών της, καθώς η αξία τους σημείωνε αύξηση 1,9% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Toyota ανέκτησε τα πρωτεία της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου έπειτα από το σκάνδαλο της Volkswagen. Η γερμανική εταιρεία είχε καταφέρει να εκθρονίσει για λίγο χρονικό διάστημα τον ανταγωνιστή της από την Ιαπωνία, όμως η κατάσταση αυτή δεν κράτησε για πολύ.

Η εταιρεία που προμήθευε την Toyota ονομάζεται Aichi Steel, έχει έδρα την Κίνα και η έκρηξη στις εγκαταστάσεις της την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται πιθανότητα σε διαρροή αερίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα είναι και πάλι σε θέση να επαναλειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου.