Η Toyota σταματά για μια εβδομάδα ολόκληρη την παραγωγής της στην Ιαπωνία

Η Toyota σταματά για μια εβδομάδα ολόκληρη την παραγωγής της στην Ιαπωνία
epa03041154 (FILE) A file photo dated 05 June 2009 shows the factory inspection of a third-generation hybrid car 'Prius' at the assembly line of the Toyota Tsutsumi factory in Toyota city, Japan. Japanese carmaker Toyota Motor Corp on 22 December 2011 announced it was aiming for record global sales of 8.48 million vehicles in 2012, an increase of 20 per cent on the current year, spurred by a high demand in emerging markets. The carmaker's last record sale of 8.43 million vehicles was reached in 2007. Earlier in December, Toyota cut its forecast net income for this fiscal year by more than half because of the strength of the yen and flooding at many of its factories in Thailand. EPA/EVERETT KENNEDY BROWN *** Local Caption *** 00000403002959

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου δεν θα παράγει κανένα όχημα εξαιτίας της έλλειψης εξαρτημάτων.

Η έκρηξη στο εργοστάσιο ενός από τους κυριότερους προμηθευτές της Toyota ήταν η αιτία που οδήγησε την ιαπωνική εταιρεία να σταματήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Η απόφαση γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα και θα ισχύσει από τις 8 έως τις 13 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο ιαπωνικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας παρήγαγε 3,2 εκατ. οχήματα το 2015, δηλαδή περίπου 60.000 κάθε εβδομάδα.

«Η Toyota θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τις επιδράσεις αυτής της απόφασης στην παραγωγή οχημάτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία συμπληρώνοντας ότι θα αναζητήσει εξαρτήματα κι από άλλους προμηθευτές. Όπως ξεκαθάρισε η Toyota, εκτός Ιαπωνίας η παραγωγή της θα συνεχιστεί κανονικά.

Η εξέλιξη αυτή δεν έδειξε να επηρεάζει την πορεία των μετοχών της, καθώς η αξία τους σημείωνε αύξηση 1,9% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Toyota ανέκτησε τα πρωτεία της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου έπειτα από το σκάνδαλο της Volkswagen. Η γερμανική εταιρεία είχε καταφέρει να εκθρονίσει για λίγο χρονικό διάστημα τον ανταγωνιστή της από την Ιαπωνία, όμως η κατάσταση αυτή δεν κράτησε για πολύ.

Η εταιρεία που προμήθευε την Toyota ονομάζεται Aichi Steel, έχει έδρα την Κίνα και η έκρηξη στις εγκαταστάσεις της την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται πιθανότητα σε διαρροή αερίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα είναι και πάλι σε θέση να επαναλειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου.