Η Τράπεζα της Αγγλίας διέψευσε τους πάντες

Η Τράπεζα της Αγγλίας διέψευσε τους πάντες
epa05342674 Mark Carney, governor of the Bank of England (BOE), speaks at a news conference during the launch of Britain's new 5-pound polymer banknote, featuring an image of wartime leader Winston Churchill at Blenheim Palace, in Oxfordshire, Britain, 02 June 2016. The Bank of England's switch to polymer was unveiled by Carney shortly after he took office in 2013 and the bank says the benefits include resistance to dirt and the ability to include clear portions that make counterfeiting more difficult. EPA/SIMON DAWSON / POOL

Όλοι οι επενδυτές ανέμεναν μείωση των επιτοκίων, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια ηΤράπεζα της Αγγλίας, διαψεύδοντας πολλούς επενδυτές που ανέμεναν την πρώτη μείωσή τους έπειτα από περισσότερα από επτά χρόνια, καθώς η βρετανική οικονομία έχει υποστεί σοκ λόγω της απόφασης για το Brexit.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε νομισματική στήριξη σε τρεις εβδομάδες, πιθανόν με τη μορφή «πακέτου μέτρων», αφού θα έχει εκτιμήσει πώς επηρεάσθηκε η οικονομία από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Αν δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στη σχέση μεταξύ της στήριξης της ανάπτυξης και της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο σε βιώσιμη βάση, τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής αναμένουν ότι η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει τον Αύγουστο», ανέφερε η τράπεζα στα πρακτικά της συνεδρίασής της που ολοκληρώθηκε χθες.

«Το ακριβές μέγεθος και η φύση των όποιων μέτρων στήριξης θα καθορισθούν κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της έκθεσης του Αυγούστου για τις προβλέψεις και τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ. Λίγες ώρες μετά τον διορισμό του, ο Χάμοντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και υπονόησε μία λιγότερο επιθετική προσέγγιση αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο Κάρνεϊ έστειλε ένα ξεκάθαρο σήμα πριν από δύο εβδομάδες, ότι θα ληφθούν μέτρα στήριξης το καλοκαίρι, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η βρετανική οικονομία είναι σε ασφαλή χέρια, καθώς η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε καταρρεύσει μετά την ψήφο για το Brexit.

Ο Κάρνεϊ, όμως, είχε επίσης δηλώσει, ότι δεν ευνοεί μία μεγάλη μείωση των επιτοκίων, λόγω της πιθανής επίπτωσης στις τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία και είχε προσθέσει ότι δεν θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μειώνοντας τα επιτόκια κάτω από το μηδέν.