Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί: Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε «πολύ δύσκολη» περίοδο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται να καθυστερήσει, πιθανώς, την πορεία ανάκαμψης», δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BOE), Άντριου Μπέιλι, δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της πανδημίας COVID-19 είχε αφήσει την οικονομία της Βρετανίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που θα καθυστερήσει την τελική ανάκαμψή της.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται να καθυστερήσει, πιθανώς, την πορεία ανάκαμψης», δήλωσε ο Μπέιλι σε διαδικτυακή ομιλία του στα Εμπορικά Επιμελητήρια της Σκωτίας.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι το βασικό σχήμα της ανάκαμψης ήταν πιθανό να αντικατοπτρίζει την πορεία που περιέγραψε η BoE σε μια σειρά προβλέψεων τον Νοέμβριο.

Ο Μπέιλι είπε ότι δεν πίστευε πλέον ότι το ποσοστό ανεργίας της Βρετανίας θα φθάσει περίπου στο 7-8%, όπως προέβλεπε η Τράπεζα πριν από δύο μήνες, επειδή η κυβέρνηση είχε επεκτείνει το πρόγραμμα προστασίας της εργασίας.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας ήταν πιθανώς ακόμη υψηλότερο από την τελευταία επίσημη εκτίμηση του 4,9%, είπε.

«Η καλύτερη εικασία μας σε εθνικό επίπεδο είναι μάλλον περίπου 6,5%», δήλωσε ο επικεφαλής της Bank of England.

Θεωρεί ότι η οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2021 θα μειωθεί έως ότου τα εμβόλια COVID-19 είναι αρκετά διαδεδομένα ώστε να επιτρέψουν την άρση ορισμένων από τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας.