Οι τρεις μεγάλοι νικητές του CapsuleT μιλούν για την εμπειρία τους

Οι τρεις μεγάλοι νικητές του CapsuleT μιλούν για την εμπειρία τους
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον 2ο κύκλο του προγράμματος έχει ήδη μπει στην τελική της ευθεία. Λίγες μέρες περιθώριο έχουν μείνει για τις ομάδες που θέλουν να γίνουν μέρος του πρώτου startup επιταχυντή αποκλειστικά για τον τουρισμό.

Τα αποτελέσματα που έχουν ήδη ξεκινήσει να φαίνονται στην πορεία των εταιρειών τους περιγράφουν οι τρεις μεγάλοι νικητές του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator. Ο 1ος κύκλος του πρώτου startup επιταχυντή αποκλειστικά για τον τουρισμό που δημιουργήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2019, με την «Τελετή Λήξης και Απονομής» και την ανάδειξη των τριών μεγάλων νικητών του προγράμματος μεταξύ των εννέα startups που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Η τελική αξιολόγηση και ανάδειξη των τριών νικητών έγινε στη βάση τόσο των γενικών κριτηρίων του προγράμματος (η ιδέα της ομάδας ως προς την καινοτομία της, η επιχειρηματική ωριμότητα και προοπτική της προσφερόμενης υπηρεσίας και η ομάδα ως προς τα μέλη της σε σχέση με τα τυπικά τους χαρακτηριστικά), όσο και ειδικών κριτηρίων που αφορούν την πρόοδο των startup ομάδων στη διάρκεια του τρίμηνου προγράμματος. Την πρόοδο αυτή παρακολούθησε η Επιτροπή Αξιολόγησης και Καθοδήγησης του επιταχυντή, με κριτές επτά καταξιωμένους επαγγελματίες προερχόμενους τόσο από τον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και από το χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Το 1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ έλαβε η GuestFlip, το 2ο βραβείο και το έπαθλο των 5.000 ευρώ έλαβε η HotelToolbox ενώ τέλος, το 3ο βραβείο και τα 3.000 ευρώ έλαβε η ομάδα της HotelStand.

Η μεγάλη νικήτρια του πρώτου κύκλου θα έχει επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το Google for Startups Campus στην Βαρσοβία στα τέλη Ιανουαρίου, όπου τα μέλη της ομάδας θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με Google experts που θα τους καθοδηγήσουν και θα τους υποστηρίξουν με ειδικά mentoring sessions. Τα σχετικά έξοδα είναι καλυμμένα από τη Google, χορηγό του προγράμματος του CapsuleT.

1ο Βραβείο: GuestFlip

Ποια είναι η πρόταση της GuestFlip;
Μέσα από την πλατφόρμα μας, οι ξενοδόχοι μπορούν να παρακολουθούν τις κριτικές των ξενοδοχείων τους από 30+ διαφορετικές πλατφόρμες καθώς και να παρακολουθούν την ποιότητα σε πάνω από 200 διαφορετικές κατηγορίες (π.χ. πρωινό, δωμάτιο, καθαριότητα κ.τ.λ.) με τη χρήση sentiment και semantic analysis. Επιπλέον, μπορούν να απαντήσουν στα reviews των πελατών πιο γρήγορα και προσωποποιημένα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, να παρακολουθούν τους ανταγωνιστές τους και να λαμβάνουν αναλυτικά reports σχετικά με την online επίδοσή τους αλλά και την ικανοποίηση των πελατών τους.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε από τη συμμετοχή σας στον Α’ κύκλο του CapsuleT;
Αυτό που ξεχωρίζει το CapsuleT είναι η μοναδική επαφή που έχει με τον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού, με αποτέλεσμα να είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για startups που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς. Συγκεκριμένα, τα workshops, τα on-site visits και η ομαδική παρουσία σε εκθέσεις βοηθούν στην εξέλιξη των ομάδων και φέρνουν τις εταιρείες μπροστά σε δυνητικούς πελάτες. Πρόκειται για μία ουσιαστική επιτάχυνση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν γιατί μέσα στο πρόγραμμα καταλήγουν γρήγορα στις σωστές κινήσεις και κλείνουν παράλληλα και τις πρώτες συνεργασίες.

Τα αποτελέσματα μετά τη λήξη του προγράμματος:
Ενδεικτικά, σημειώνεται πως πριν την ένταξή μας στο πρόγραμμα του CapsuleT είχαμε συνάψει συμφωνίες με περίπου 50 ξενοδοχεία, ενώ στη λήξη του προγράμματος είχαμε πλέον κλείσει 127 συμφωνίες. Επίσης, στη διάρκεια του προγράμματος προχωρήσαμε σε αρκετές βελτιστοποιήσεις στην πλατφόρμα μας, προσθέτοντας και καινούρια features που είδαμε, χάρη και στο σχετικό feedback από ξενοδόχους στα on-site visits, ότι έχει ανάγκη η αγορά.

2ο Βραβείο: HotelToolbox

Ποια είναι η πρόταση του HotelToolbox;
Το HotelToolbox περιλαμβάνει μια σειρά υποσυστημάτων (modules) για τη βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας, την αποθήκευση της γνώσης σε κεντρικό επίπεδο και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Οι εργασίες (tasks) μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν, να διανεμηθούν στους υπαλλήλους και να επαληθευτούν. Τα προβλήματα/οι επισκευές (problems/repairs) μπορούν να καταγραφούν σε ένα μόνο βήμα, τεκμηριωμένα με εικόνες και επεξεργασμένα με δομημένο τρόπο από τους υπεύθυνους. Με το HotelToolbox τα ξενοδοχεία μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε από τη συμμετοχή σας στον Α’ κύκλο του CapsuleT;
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, και αυτό που ξεχωρίζουμε από το CapsuleT, είναι ότι εστιάζει αποκλειστικά στον χώρο του τουρισμού. Όλες οι δράσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του προγράμματος, είχαν πάντα σαν επίκεντρο τον τουρισμό και ήταν πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να δώσουν το μέγιστο δυνατό όφελος στις εταιρείες που συμμετείχαν. Και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και την ομάδα που έτρεξε το CapsuleT. Δεν ήταν ένας κλασικός accelerator. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να έχουμε καθοδήγηση από κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου, να επισκεφτούμε ξενοδοχεία, να λάβουμε μέρος σε εκθέσεις τουρισμού και πολλές άλλες δράσεις (workshops, mentoring sessions κ.α.).

Τα αποτελέσματα μετά τη λήξη του προγράμματος;
Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, καταφέραμε να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις μας, να ολοκληρώσουμε με επιτυχία 2 πιλοτικά έργα σε αλυσίδες ξενοδοχείων και να έχουμε αρκετά έργα σε φάση αξιολόγησης προσφοράς. Διαμορφώσαμε ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης, επεκτείναμε το δίκτυο συνεργατών, και σχεδιάσαμε το πλάνο επέκτασης σε νέες αγορές. Επίσης λάβαμε μέρος σε 3 εκθέσεις τουρισμού.

3o Βραβείο: HotelStand

Ποια είναι η πρόταση της HotelStand;
Η Hotelstand προσφέρει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους επισκέπτες του ξενοδοχείου να ανακαλύψουν και να πραγματοποιήσουν κρατήσεις σε επιλεγμένες δραστηριότητες με μια διαισθητική, γρήγορη και μοντέρνα εμπειρία. Οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν κρατήσεις σε δραστηριότητες που προτείνονται από το ίδιο το ξενοδοχείο είτε μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, σαρώνοντας έναν κωδικό QR που βρίσκεται στα δωμάτιά τους ή μέσω ενός tablet που βρίσκεται στο λόμπι του ξενοδοχείου. Οι υπάλληλοι υποδοχής του ξενοδοχείου είναι επίσης σε θέση να πραγματοποιήσουν κράτηση εκ μέρους των πελατών του ξενοδοχείου μέσω της πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς υπολογιστές τους και αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τις χρονοβόρες τηλεφωνικές κλήσεις.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε από τη συμμετοχή σας στον Α’ κύκλο του CapsuleT;
Η λέξη επιταχυντής δεν είναι εκεί για ευφημισμό. Μπορεί να χάσαμε τον ύπνο μας αλλά τα οφέλη ήταν πολλαπλά. Η συχνή και οργανωμένη επαφή με ανθρώπους του ξενοδοχειακού κλάδου μας έδωσε πολύτιμη καθοδήγηση μέσα από την οποία καταφέραμε να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, να ενισχύσουμε την ομάδα με σημαντικές προσωπικότητες του κλάδου και να αναπτύξουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως οι προτάσεις εναλλακτικών εμπειριών και οι ενημερώσεις για τα δρώμενα της πόλης.

Τα αποτελέσματα μετά τη λήξη του προγράμματος:
Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε θερμό ενδιαφέρον από 30 Ξενοδοχεία, εκ των οποίων 3 σε συμφωνία, και συμφωνία με 24 εμπειρίες και 14 εστιατόρια.

Ο δεύτερος κύκλος του CapsuleT – Προθεσμία υποβολής αιτήσεων, χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις συμμετοχής

Η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη travel tech startups στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης (Μάρτιος – Μάιος 2020) του CapsuleT έχει ήδη ξεκινήσει από τις 16 Δεκεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης που θα εξετάσει η Επιτροπή Αξιολόγησης και Καθοδήγησης του επιταχυντή και θα απορρέουν από το σύνολο της αίτησης προκειμένου μια startup να ενταχθεί στον CapsuleT, είναι :

  • Η ιδέα ως προς την καινοτομία της και την προσφερόμενη λύση σε ένα πρόβλημα της τουριστικής αγοράς, τον βαθμό πρωτοτυπίας και μοναδικότητας της λύσης αυτής καθώς και το βαθμό χρήσης τεχνολογίας για την υλοποίηση της.
  • Η ομάδα ως προς τα μέλη της σε σχέση με τα τυπικά χαρακτηριστικά τους (εκπαίδευση, σχετική εμπειρία, προϋπηρεσία και δεξιότητες σε σχέση με το αντικείμενο και την αγορά), τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (δυναμική, γνώση αντικειμένου, μεθοδολογία, κατανομή ρόλων κ.α.) αλλά και την αντίληψη και αφοσίωσή τους για την υλοποίηση και επέκταση της ομάδας/εταιρείας τους στην αγορά.
  • Η επιχειρηματική ωριμότητα και προοπτική του προϊόντος ή υπηρεσίας ως προς τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και τις προοπτικές κερδοφορίας.

Όσες travel startups είναι έτοιμες να αρπάξουν την ευκαιρία, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους εδώ.