Οι τρεις μεγαλύτερες οχλήσεις στο γραφείο

Οι τρεις μεγαλύτερες οχλήσεις στο γραφείο

Θα προτιμούσατε το γραφείο από το σπίτι εάν είχε περισσότερη ησυχία;

Ο καιρός έξω είναι θαυμάσιος, τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, και οι διακοπές που τόσο καιρό περιμένατε πλησιάζουν. Δεν προκαλεί, συνεπώς, εντύπωση το γεγονός ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων πέφτει ραγδαία κάθε καλοκαίρι.

Κι όμως, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα γνώμης 2.060 ενήλικων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ που διεξήγαγε η ask.com, οι τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα δεν έχουν να κάνουν με τις εποχές του χρόνου.

Η Λίνα Ρος, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι μάλλον απρόσμενα: «Φαίνεται ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι γραφείου προτιμούν να εργάζονται σε γραφείο και όχι από το σπίτι, εφόσον όμως οι εταιρείες τους προσφέρουν ένα περιβάλλον που προσφέρει τις ελάχιστες οχλήσεις και αρκετό χρόνο για να εστιάσει κάποιος στην εργασία του».

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (89%) δήλωσαν ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται μόνοι τους, αλλά μόνο ένα 29% προτιμά να εργάζεται εξ αποστάσεως. Η πιο συχνή ενόχληση στο γραφείο, την οποία αναφέρει το 63% των ερωτώμενων, είναι οι «θορυβώδεις συνάδελφοι».

Περίπου 40% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι θα είχε καλύτερα εργασιακά αποτελέσματα αν οι συνάδελφοί του δεν σταματούσαν κάθε λίγο και λιγάκι στο γραφείο τους για κουβεντούλα, ενώ ένας στους τέσσερις (24%) παραπονέθηκε ότι «ξοδεύει περισσότερο χρόνο σε συναντήσεις όπου μιλούν για τη δουλειά, παρά στη δουλειά αυτή καθεαυτή».

Για να γλιτώσουν από ενοχλητικούς συναδέλφους, οι οποίοι έχουν την τάση να κουβεντιάζουν πολύ, το 46% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν email ή chat ή τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν ακόμα και με άτομα που κάθονται δίπλα τους.

Είναι εμφανές ότι σε ένα περιβάλλον με συχνές συναντήσεις στελεχών, όπως είναι το περιβάλλον κάθε σύγχρονης εταιρείας, οι εργαζόμενοι νοιώθουν ότι περνούν ήδη αρκετό χρόνο με τους ανωτέρους τους. Σχεδόν 40% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να αναλάβουν περισσότερο όγκο εργασίας παρά να κάτσουν κοντά στο αφεντικό τους. Σύμφωνα με τη Ρος, το συγκεκριμένο εύρημα «δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αναζητούν χρόνο για να εστιάσουν στην εργασία τους, μακριά από ομιλητικούς συναδέλφους και μάνατζερ».

Άρα, αν κάποιος από το γραφείο σας ζητήσει να αλλάξει θέση και να πάει σε κάποια μοναχική γωνίτσα, στο τέλος του διαδρόμου, μην το πάρετε προσωπικά!

Διαβάστε ακόμη: Η αξία του να είσαι βλάκας στη δουλειά!