Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές σώζουν ζωές

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές σώζουν ζωές

Η ζωή τριών παιδιών με σοβαρό πρόβλημα στο αναπνευστικό σώθηκε με τη βοήθεια μιας νέας θεραπεία που βασίζεται στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

O Antony Mercier γεννήθηκε με ένα πρόβλημα στο αναπνευστικό του σύστημα, το οποίο ήταν απειλητικό για τη ζωή του. Η τραχεία του Antony μπορούσε ανά πάσα στιγμή να φράξει, διακόπτοντας την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό.

Ο ασθενής είτε πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί τμήμα της τραχείας και να προστεθεί ένας εύκαμπτος σωλήνας σιλικόνης ή να ζήσει για 2 έως 3 χρόνια με μηχανική υποστήριξη. Μετά από αυτό το διάστημα, η τραχεία του ασθενούς συνήθως σταθεροποιείται και δεν υπάρχει κίνδυνος απόφραξης.

Το 2012, ο Antony υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο  C.S. Mott Children’s Hospital με τη διαφορά ότι αντί για σωλήνα σιλικόνης, χρησιμοποιήθηκε ένας σωλήνας από βιολογικό υλικό, ο οποίος κατασκευάστηκε ειδικά για τον Antony από έναν 3D εκτυπωτή.

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστή τα τελευταία τρία χρόνια και πλέον με κόστος που ξεκινά από 500 ευρώ, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει ένα 3D εκτυπωτή και να κατασκευάσει τα δικά του αντικείμενα κυρίως με πρώτη ύλη το πλαστικό. Πρόσφατα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ολοκληρώθηκε μια έκθεση βασισμένη στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ η ειδησεογραφία ασχολείται συχνά με το θέμα, εστιάζοντας συνήθως στην κατασκευή όπλων, ανθρώπινων οργάνων και προσθετικών μελών.

Ο Glenn Green, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της θεραπείας του Antony αναφέρει ενθουσιασμένος, “Tα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε. Το υλικό έχει έχει δείξει ευελιξία στην ανάπτυξη του παιδιού και αναμένεται να διασπαστεί και να απορροφηθεί από τον οργανισμό στα τρία χρόνια μετά την επέμβαση, όταν δηλαδή ο Antony πλέον δεν θα το χρειάζεται για να είναι υγιής.” Εκτός από τον Antony, η θεραπεία εφαρμόστηκε και σε δύο ακόμα παιδιά και σύμφωνα με την αναφορά των γιατρών δεν υπήρχε καμία επιπλοκή στην υγεία τους.

Η δυνατότητα ειδικά διαμορφωμένων κατασκευών με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει σε μια βιομηχανική παραγωγή, είναι ίσως το σημαντικότερο από τα πλεονεκτήματά τους και πρόσφατα αξιοποιήθηκε και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ένας ειδικά διαμορφωμένος εκτυπωτής για συνθήκες έλλειψης βαρύτητας χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν 20 ανταλλακτικά μηχανισμών, τα οποία αν παρουσιάσουν πρόβλημα είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Σταθμού.

Ο ανεφοδιασμός του Σταθμού είναι εξαιρετικά δύσκολος γιατί η σύνδεση γίνεται μόνο με διαστημικά οχήματα, τα οποία και δεν είναι εύκολο να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή, κάθε αποστολή κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες δεν είναι πάντοτε πετυχημένη.

Πηγή: News247