Η τρίτη δόση εμβολίου δημιουργεί «κυρίως ήπιες» παρενέργειες, σύμφωνα με το CDC

Η τρίτη δόση εμβολίου δημιουργεί «κυρίως ήπιες» παρενέργειες, σύμφωνα με το CDC
epa08870071 A phial of the Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine ahead of being administered at the Royal Victoria Hospital, in Belfast, Northern Ireland, Britain, 08 December 2020. The UK started the largest immunisation programme in the country's history. Care home workers, NHS staff and people aged 80 and over will begin receiving the jab. EPA/Liam McBurney / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συζήτηση για τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού με διαφορετικά εμβόλια φούντωσε μετά την έγκριση για την ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer την περασμένη εβδομάδα.

Τα άτομα που έλαβαν ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του COVID-19 μετά την έγκρισή του για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είχαν ως επί το πλείστον ήπιες έως μέτριες αντιδράσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Περίπου 22.191 ενισχυτικές δόσεις καταγράφηκαν στο ομοσπονδιακό σύστημα παρακολούθησης από τις 12 Αυγούστου, όταν εγκρίθηκαν για πρώτη φορά σε επείγουσα βάση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, έως τις 19 Σεπτεμβρίου, ανέφερε το CDC σε έκθεση την Τρίτη.

Συνολικά, το 71% ανέφερε πόνο στο σημείο της ένεσης, ενώ το 56% ανέφερε κόπωση και το 43% δήλωσε ότι αντιμετώπιζε πονοκέφαλο μετά τη λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου. Τα συμπτώματα αναφέρθηκαν από τους παραλήπτες 0 έως 7 ημέρες μετά από την τρίτη δόση.

Οι ρυθμιστικές αρχές επέλεξαν να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τις Pfizer Inc.-BioNTech SE και Moderna Inc. τον περασμένο μήνα, αφού τα δεδομένα έδειξαν ότι όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων και άλλα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είχαν επαρκή προστασία από τις συμβατικές δύο δόσεις.

Τα πρότυπα των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από μια τρίτη δόση τόσο για το εμβόλιο της Moderna όσο και για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν συνεπή με εκείνα που έχουν περιγραφεί μετά από τη δεύτερη δόση. Η αποκαλούμενη πρωτογενής σειρά και για τα δύο εμβόλια RNA περιλαμβάνει δύο δόσεις που χορηγούνται με διαφορά αρκετών εβδομάδων.

Η συζήτηση για τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού με διαφορετικά εμβόλια φούντωσε μετά την έγκριση για την ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να προσδιοριστεί εάν η ανάμιξη προκαλεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Σχεδόν όλοι όσοι έκαναν αναφορά στο σύστημα παρακολούθησης δήλωσαν ότι είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις με εμβόλιο από τον ίδιο κατασκευαστή.

Τα ευρήματα περιορίζονται σε άτομα που έκαναν τα ίδια την αναφορά. Η πλειοψηφία δήλωσαν ότι ήταν λευκοί και μη ισπανόφωνοι.

Συνολικά, περίπου 2,21 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν λάβει επιπλέον δόσεις εμβολίου από τις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το CDC.

Πηγή: fortune.com