Η Uber ελπίζει να γίνει η Amazon των ταξιδιών – Θα πετύχει να αντιμετωπίσει Expedia και Booking;

Η Uber ελπίζει να γίνει η Amazon των ταξιδιών – Θα πετύχει να αντιμετωπίσει Expedia και Booking;
epa07560791 Signage on the floor of the New York Stock Exchange before today's initial public offering for Uber in New York, New York, USA, 10 May 2019. Shares of the stock in the company are being listed at 45 US dollars per share which will reportedly raise the company at least 8.1 billion US dollars / 7.2 billion euros. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Uber προσπαθεί να επεκταθεί σε έναν δυνητικά επικερδή, αλλά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο: τις κρατήσεις ταξιδιών.

Του Jacob Carpenter

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που μια σειρά σκανδάλων εντός της Uber κλόνισε την εταιρεία υπό τον τότε CEO, Travis Kalanick. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, εξακολουθώ να αμφιβάλλω λίγο κάθε φορά που ανοίγω την εφαρμογή της εταιρείας, αναρωτώμενος παράλογα αν είμαι λίγο συνένοχος στις αμαρτίες του παρελθόντος της Uber.

Ως εταιρεία κοινής χρήσης ιδιωτικών μεταφορών, η Uber έχει επιβιώσει από τις αμαρτίες του παρελθόντος της, σε μεγάλο βαθμό επειδή προσφέρει μια υπηρεσία με ζήτηση με μόνο δύο σημαντικούς αντιπάλους (τη Lyft και τα ταξί). Είναι ο λόγος που εξακολουθώ να ενεργοποιώ την Uber από καιρό σε καιρό.

Ωστόσο, η ισχύς της ανάκαμψης της επωνυμίας της Uber θα αντιμετωπίσει μια νέα δοκιμασία τα επόμενα χρόνια, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να επεκταθεί σε έναν δυνητικά επικερδή, αλλά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο: τις κρατήσεις ταξιδιών.

Οι Financial Times ανέφεραν την Τρίτη ότι η Uber εφαρμόζει πιλοτικά τη λεγόμενη στρατηγική υπερ-εφαρμογών της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι χρήστες θα μπορούν σύντομα να κάνουν κράτηση για αεροπορικές πτήσεις, υπεραστικά τρένα και λεωφορεία. Οι αξιωματούχοι της Uber προσέθεσαν ότι μια επιλογή κράτησης ξενοδοχείου θα μπορούσε να προσφερθεί το επόμενο έτος. Εάν όλα πάνε καλά, οι νέες δυνατότητες θα γίνουν μέρος της εφαρμογής της Uber παγκοσμίως.

Αξιωματούχοι της Uber είπαν στους Financial Times ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν με τις υπάρχουσες υπηρεσίες ταξιδιωτικών κρατήσεων, αντί να δημιουργήσουν τη δική τους πλατφόρμα. Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί συνεργάτες.

Εάν είναι επιτυχής, η υπηρεσία ταξιδιωτικών κρατήσεων της Uber θα μπορούσε να προσφέρει μια απαραίτητη μονάδα που λειτουργεί με υγιή περιθώρια κέρδους. Το 2019, το τελευταίο πλήρες έτος πριν από την πανδημία, ο κορυφαίος πιθανός αντίπαλος της Uber στον ταξιδιωτικό χώρο, η Booking Holdings, ανέφερε καθαρά λειτουργικά περιθώρια κέδρους 32% με έσοδα 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Ο άλλος σημαντικός ανταγωνιστής στον κλάδο, ο Όμιλος Expedia, κατάφερε καθαρά λειτουργικά περιθώρια κέδρους μόλις 5% το 2019, οδηγώντας στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου και του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας.)

Για την Uber, το ερώτημα είναι αν οι καταναλωτές θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της για τα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία – ειδικά όταν μπορούν να λάβουν αυτές τις υπηρεσίες από πιο εδραιωμένες εταιρείες χωρίς αμαυρωμένο παρελθόν.

Τα προηγούμενα εγχειρήματα της Uber σε νέες αγορές είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Οι δραστηριότητές της στην αυτόνομη οδήγηση και τη μεταφορά εμπορευμάτων απέτυχαν, ενώ η υπηρεσία παράδοσης φαίνεται έτοιμη τον επόμενο μήνα να καταγράψει το πρώτο της κερδοφόρο τρίμηνο. Μια προσθήκη ενοικιάσεων αυτοκινήτων εντός της εφαρμογής που κυκλοφόρησε πέρυσι δεν έχει δείξει σημάδια επιτυχίας ακόμα, αν και η εταιρεία δεν έχει αναφέρει οικονομικά στοιχεία.