Η Uber και η Lyft ετοιμάζονται για μια νομική μάχη επικών διαστάσεων

Η Uber και η Lyft ετοιμάζονται για μια νομική μάχη επικών διαστάσεων
(FILES) In this file photo taken on September 22, 2017 a woman poses holding a smartphone showing the App for ride-sharing cab service Uber in London. - US ride-hailing giant Uber on Monday, September 28, won an appeal hearing in Britain after London's transport authority had refused last year to renew its operating licence on safety grounds. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Photo: AFP
Tου Jonathan Vanian

Την Παρασκευή, ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια έκρινε ότι ένας νόμος της Καλιφόρνια που επιτρέπει στις εταιρείες να κατατάσσουν τους λεγόμενους εργαζόμενους gig ως εργολάβους – εξωτερικούς συνεργάτες είναι αντισυνταγματικός. Η απόφαση, αν ισχύσει, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις εταιρείες μετακίνησης, επειδή θα τις αναγκάσει να αντιμετωπίζουν τους οδηγούς ως υπαλλήλους – πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για παροχές.

Στις πρώτες χρηματιστηριακές συναλλαγές της Δευτέρας, οι επενδυτές της Uber και της Lyft εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τον αντίκτυπο της απόφασης, πιέζοντας τις μετοχές των δύο εταιρειών προς τα κάτω, όπως σημείωσε το CNBC. Ωστόσο, αργότερα μέσα στην ημέρα, οι μετοχές της Lyft σημείωναν άνοδο 2,7% στα 47,14 δολάρια, ενώ της Uber ανέβηκαν κατά 2,7% στα 41 δολάρια, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές εν τέλει δεν προβληματίζονται και πολύ για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

Μεταξύ των λόγων για την απόφαση του δικαστή αναφορικά με τον νόμο, ο οποίος πέρασε ως μέρος της πρωτοβουλίας ψηφοφορίας Proposition 22 τον Νοέμβριο, ήταν ότι μπλοκάρει το νομοθετικό σώμα της πολιτείας από τον καθορισμό προτύπων για τον εργασιακό χώρο. Για παράδειγμα, αν οι αξιωματούχοι ήθελαν να καταστήσουν τους εργαζόμενους gig επιλέξιμους για εργασιακή αποζημίωση, θα είχαν «δεμένα» τα χέρια τους.

Όπως αναμενόταν, η Protect App-Based Drivers & Services Coalition – μια ομάδα του κλάδου που υποστηρίζει την Uber, τη Lyft και άλλες εταιρείες gig – επέκρινε την απόφαση του δικαστή, κάνοντας λόγο για μια «εξωφρενική απόφαση». Η ομάδα σημείωσε ότι «θα καταθέσει άμεση έφεση» και ότι «όλες οι διατάξεις της Prop 22 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έφεσης».

Με άλλα λόγια, η Uber και η Lyft θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως, καθώς οι δικηγόροι τους θα διεξάγουν μια μακρά νομική μάχη αναφορικά με την απόφαση του δικαστή. Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι οι εταιρείες θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να προσθέσουν περισσότερα έξοδα οδηγών στους ισολογισμούς τους. 

Από την πλευρά της, η Lyft πέτυχε πρόσφατα ένα μικρό ορόσημο αυτό το μήνα, καθώς έγινε κερδοφόρα – εφόσον αγνοηθεί ένας μακρύς κατάλογος εφάπαξ εξόδων. Αλλά στην πραγματικότητα, η εταιρεία εξακολουθεί να …αιμορραγεί χρηματικά, αναφέροντας καθαρή ζημία 251,9 εκατ. δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο. Εντωμεταξύ, η Uber ανακοίνωσε ζημία ύψους 509 εκατ. δολαρίων προ τόκων, φόρων και εξόδων στο πιο πρόσφατο τρίμηνό της, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες ύψους 325 εκατ. δολαρίων, σημειώνει το Bloomberg News.

Για την Uber και τη Lyft, η πληρωμή δικηγόρων για να πολεμήσουν την απόφαση του δικαστή θα είναι φθηνότερη από την πληρωμή για τα πρόσθετα βάρη που θα προκύψουν από την ταξινόμηση των εργαζομένων gig ως υπαλλήλων.