Η Uber θα πληρώσει «ακριβά» μια παραβίαση των δεδομένων της που συνέβη το 2016

Η Uber θα πληρώσει «ακριβά» μια παραβίαση των δεδομένων της που συνέβη το 2016
epa06219366 An Uber app on a mobile telephone in central London, Britain, 22 September 2017. Transport for London (TFL), the governing body responsible for transport in London, announced on 22 September 2017 that they will not renew Uber's license as a private hire operator in the city. Transport for London has informed Uber London Limited that it will not be issued with a private hire operator licence after expiry of its current licence on 30 September 2017. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκεκριμένα, 148 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόστιμο-ρεκόρ καλείται να πληρώσει η Uber προκειμένου να διακανονιστεί μια έρευνα πάνω σε μια παραβίαση δεδομένων του 2016, την οποία η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι συγκάλυπτε εσκεμμένα.

Το ποσό του διακανονισμού που έκανε η εταιρεία με τους γενικούς εισαγγελείς από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και την Ουάσινγκτον, θα μοιραστεί μεταξύ των πολιτειών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαπολιτειακό διακανονισμό για παραβίαση δεδομένων, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα κλήθηκε για να εξετάσει ισχυρισμούς ότι η εταιρεία παραβίασε πολιτειακούς νόμους κοινοποίησης παραβιάσεων δεδομένων με το να παρακρατά εσκεμμένα την πληροφορία ότι χάκερ υπέκλεψαν προσωπικές πληροφορίες 57 εκατ. χρηστών το 2016.

Η παραβίαση δεν δημοσιοποιήθηκε μέχρι τα τέλη του 2017, όταν η Uber αποκάλυψε ότι πλήρωσε τους χάκερ 100.000 δολάρια για να καταστρέψουν τα δεδομένα.

Τον Απρίλιο, η εταιρεία διακανόνισε την υπόθεση με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η οποία ερευνούσε ισχυρισμούς ότι η Uber εξαπάτησε τους πελάτες λόγω αυτής της παραβίασης. Ως μέρος του διακανονισμού, η Uber συμφώνησε να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης για τους υπάλληλους της, προκειμένου να αναφέρουν ανήθικη συμπεριφορά. Συμφώνησε επίσης να υιοθετήσει ένα μοντέλο ειδοποίησης παραβίασης προσωπικών δεδομένων και πρακτικών ασφάλειας δεδομένων, όπως επίσης και το να προσλάβει ένα ανεξάρτητο τρίτο πρόσωπο για να εκτιμήσει τις πρακτικές ασφάλειας των δεδομένων της εταιρείας.

Ο διακανονισμός έρχεται σε μια εποχή που η Uber προσπαθεί να «εξαγνίσει» τις πρακτικές της. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, προσέλαβε τελικά έναν επικεφαλής της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τον Ruby Zefo, ο οποίος έγινε το κύριο στέλεχος της εταιρείας σχετικά με την ιδιωτικότητα. Ο Matt Olsen επίσης εντάχθηκε στο εν λόγω τμήμα ως επικεφαλής ασφάλειας και προστασίας.