Η Βενετία θεσπίζει σύστημα εισόδου στην πόλη με…ηλεκτρονική κράτηση

Η Βενετία θεσπίζει σύστημα εισόδου στην πόλη με…ηλεκτρονική κράτηση
Photo: pixabay.com

Οι αφίξεις των τουριστών στην Βενετία το περασμένο Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν θεαματικά. Την Κυριακή, ημέρα του καθολικού Πάσχα, επισκέφθηκαν την Γαληνοτάτη 140.000 τουρίστες. Χθες, ήταν πάνω από 100.000.

Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι Μπρουνιάρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή των επισκεπτών και έκανε γνωστό ότι εντός του καλοκαιριού θα εφαρμοστεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης για όλους τους ξένους και ντόπιους τουρίστες που επιθυμούν να δουν από κοντά τις μοναδικές ομορφιές της Βενετίας.

Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα Ιουνίου. Σε μια πρώτη φάση, η κράτηση δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά για όποιον χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα, θα προβλέπονται εκπτώσεις και κίνητρα, όπως, παραδείγματος χάρη, για επισκέψεις σε μουσεία. «Είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το πειραματικό αυτό σύστημα σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να πετύχουμε έναν πιο βιώσιμο τουρισμό», πρόσθεσε ο δήμαρχος. Από την επόμενη χρονιά, αναμένεται να επιβληθεί κράτηση και οικονομική συμβολή, για όλους τους τουρίστες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο κανόνας του «κλειστού αριθμού» για την πρόσβαση των τουριστών στην πόλη. Σε όσους κάνουν κράτηση θα γίνονται εκπτώσεις ενώ, σε όποιον φτάνει στην Βενετία χωρίς να έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό της σάιτ, θα ισχύουν υψηλότερες τιμές για επισκέψεις σε μουσεία και ναούς, ενώ δεν αποκλείεται (αν το μέτρο δεν κριθεί αντισυνταγματικό) να επιβληθεί και πρόστιμο.