Η Volkswagen αυξάνει τους μισθούς 120.000 εργαζόμενων της

Η Volkswagen αυξάνει τους μισθούς 120.000 εργαζόμενων της
epa05282533 Employees of the Volkswagen work Zwickau demonstrate during the warning strike commencement of IG Metall union on the work grounds in Zwickau, Germany, 29 April 2016. After a round of negotiations without results, IG Metall called out for nationwide warning strikes. EPA/SEBASTIAN WILLNOW

Τέλος έλαβε μια μακροχρόνια διαμάχη με τα συνδικάτα των εργατών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Volkswagen συμφώνησε να αυξήσει τους μισθούς περίπου 120.000 εργαζομένων στη Γερμανία κατά 4,3% από το Μάιο, επιλύοντας μια διαμάχη που οδήγησε στις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στην εταιρία από το 2004.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης και το συνδικάτο IG Metall περιλαμβάνει μια εφάπαξ πληρωμή 100 ευρώ, βελτιώσεις στο εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της VW και το δικαίωμα για κάποιους εργαζόμενους να επιλέξουν περισσότερο χρόνο άδειας παρά περισσότερες αποδοχές.

Επιτρέπει επίσης να αυξηθούν προσωρινά οι ώρες εργασίας των υπαλλήλων για ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο υπήρξε βασικό αίτημα των εργοδοτών στις πρόσφατες εργασιακές διαπραγματεύσεις καθώς έχουν αυξημένες παραγγελίες.

Η IG Metall είχε ζητήσει μισθολογική αύξηση 6% για τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της VW στη δυτική Γερμανία, αύξηση στις συντάξεις και την πρόσληψη περισσότερων ασκούμενων. Ωστόσο, η VW, που βρίσκεται αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες και πρόστιμα για το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων και σε τεράστιες επενδύσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της που ακολούθησε, είχε απορρίψει τα αιτήματα ως υπερβολικά. Πρόσφερε αύξηση μισθών 3,5% και περαιτέρω αύξηση 2% για 30 μήνες.

Η αύξηση 4,3% που συμφωνήθηκε τώρα για μια περίοδο 27 μηνών αντανακλά τη συμφωνία που το IG Metall εξασφάλισε για περίπου 3,9 εκατ. εργαζομένους στο βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας αυτό το μήνα ύστερα από κυλιόμενες 24ωρες απεργίες σε όλη τη χώρα.

«Αυτή (η ομοιότητα) ήταν ένας σημαντικός στόχος για εμάς προκειμένου να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Volkswagen», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Καρλχάιντς Μπλέσινγκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου. «Παράλληλα, καταστήσαμε την Volkswagen σημαντικά πιο ελκυστική ως εργοδότη», δήλωσε.