Η Volkswagen παραδέχεται το σκάνδαλο: 8 εκατ. αυτοκίνητα με το παράνομο λογισμικό

Η Volkswagen παραδέχεται το σκάνδαλο: 8 εκατ. αυτοκίνητα με το παράνομο λογισμικό

Ο αριθμός αυτός αφορά τα οχήματα στην Ε.Ε. - Η VW θα επανεξετάσει όλες τις επενδύσεις της.

Η Volkswagen θα χρειαστεί να επανεξετάσει όλα τα σχέδια και τις επενδύσεις της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, την ώρα που ο γερμανικός όμιλος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από τον σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές ρύπων.

«Θα χρειαστεί να θέσουμε υπό αμφισβήτηση με μεγάλη αποφασιστικότητα οτιδήποτε δεν είναι οικονομικά συμφέρον» είπε ο Μπερντ Όστερλοχ, επικεφαλής της επιτροπής των εργαζομένων της VW, σε περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους σε συνέλευση στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας.

«Μαζί θα πείσουμε τις χρηματοοικονομικές αγορές για την δύναμη της Volkswagen» είπε ο Όστερλοχ, καλώντας τους εργαζομένους και τη διοίκηση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ξεπεράσουν τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κρίση στα 78 χρόνια ιστορίας της εταιρίας.

Το σκάνδαλο δεν έχει ακόμα επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στην VW, που απασχολεί 60.000 άτομα στις κεντρικές εργοστασιακές της εγκαταστάσεις, αλλά θα επηρεάσει τα κέρδη στη βασική μονάδα αυτοκινήτων καθώς και τα μπόνους προς τους εργαζομένους, είπε ο Όστερλοχ.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα εξεταστούν προσεκτικά τα μπόνους του διοικητικού συμβουλίου και ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν για τις ευθύνες μιας ομάδας διευθυντών.

8 εκατ. αυτοκίνητα με το «παράνομο λογισμικό» στην Ε.Ε.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen παραδέχθηκε ότι το λογισμικό παραποίησης των τιμών των ρύπων είχε τοποθετηθεί σε 8 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκάλυψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη μια επιστολή που έστειλε ο όμιλος σε μέλη του κοινοβουλίου.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου την οποία έχει συνυπογράψει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν λομπίστας της VW Τόμας Στεγκ, αναφέρεται ότι από το σκάνδαλο επηρεάζονται οχήματα με κινητήρες ντίζελ 1.2, 1.6 και 2.0 λίτρων.

Οι συντάκτες της επιστολής ζητούν συγγνώμη «για το λάθος μερικών προσώπων» και δεσμεύονται να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση, επισημαίνει η Handelsblatt. Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι όλα τα αυτοκίνητα που επηρεάζονται από το σκάνδαλο θα ανακληθούν για επισκευή «και φυσικά θα αναλάβουμε το κόστος».

Μέχρι τώρα η VW είχε παραδεχθεί ότι τοποθέτησε το εν λόγω λογισμικό σε 11 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και 2,8 εκατομμύρια στη Γερμανία.

Εξάλλου σήμερα αναμένεται να μιλήσει στους εργαζομένους της εταιρείας ο Ματίας Μίλερ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της VW, σε μια συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο του Βόλφσμπουργκ κατά τη διάρκεια της οποίας θα απαντήσει στα ερωτήματά τους.