Η βόλτα μου με το εξωπραγματικό αυτοκίνητο του μέλλοντος

Η βόλτα μου με το εξωπραγματικό αυτοκίνητο του μέλλοντος

Είναι εφικτά τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα «χωρίς οδηγό»; Ένα νέο πρωτότυπο της Mercedes-Benz δείχνει τις δυνατότητες.

του Βερν Κοπίτοφ

Την περασμένη Τρίτη, η Mercedes προσκάλεσε δεκάδες δημοσιογράφους για να οδηγήσουν το ηλεκτρικό πρωτότυπο F 015. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε αποκαλύψει το σχεδιασμό του στο Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας νωρίτερα φέτος, αλλά είχε επιτρέψει σε ελάχιστους ξένους να το δοκιμάσουν. Το αυτοκίνητο, φυσικά, είναι απίστευτα κομψό και μεταλλικό, μια προφανής απαίτηση για το σχεδιασμό αυτοκινήτων με όραμα. Το σώμα είναι επίμηκες με τους τροχούς σε ασυνήθιστα μεγάλη απόσταση ώστε να εξασφαλιστεί περισσότερος χώρος στο εσωτερικό της καμπίνας.

Η διαδρομή ξεκίνησε με τον Πίτερ Λέμαν, τον μηχανικό της Mercedes, που συνέβαλε στη δημιουργία του αυτοκινήτου, που χρησιμοποίησε μια εφαρμογή στο κινητό του για να καλέσει το αυτοκίνητο από ένα κοντινό γκαράζ που χτίστηκε ειδικά για την περίσταση στην πρώην στρατιωτική βάση Alameda, που βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο από το Σαν Φρανσίσκο. Το αυτοκίνητο «ξύπνησε» από την κατάσταση αναμονής και ήρθε κάνοντας μια ανοιχτή στροφή εκεί που στεκόμασταν. Καθώς πλησιάζαμε, μια γυναικεία φωνή από το αυτοκίνητο είπε «παρακαλώ προχωρήστε», ένα σήμα ότι ήταν ασφαλές να επιβιβαστούμε.

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες, το αυτοκίνητο είχε εντοπιστεί ότι ήμασταν σε κοντινή απόσταση και άρχισε σιγά-σιγά να ανοίγει αυτόματα τις τέσσερις πόρτες του. Σύντομα βρέθηκα καθισμένος σε ένα πολυτελές και άνετο λευκό δερμάτινο κάθισμα που θύμιζε το στυλ των πιλοτηρίων των αεροπλάνων. (Τα χρήματα δεν θα έχουν καμιά σημασία στο μέλλον, τουλάχιστον σύμφωνα με το όραμα της Mercedes).

Με τον Λέμαν στην καρέκλα του «οδηγού», αφού δέσαμε τις ζώνες ασφαλείας μας, το αυτοκίνητο άρχισε να κυλάει αργά κατά μήκος του πλακόστρωτου. Ο Λέμαν δεν άγγιξε ποτέ το μικρό τιμόνι, ούτε χρησιμοποίησε τα πεντάλ του γκαζιού ή του φρένου. Ένιωσα σαν να έκανα βόλτα σε πάρκο ψυχαγωγίας, καθώς το αυτοκίνητο έκανε στροφές στην απέραντη έκταση του ανοικτού πλακόστρωτου. Αφότου κάναμε μερικούς κύκλους, ο Λέμαν πάτησε ένα κουμπί στο πλάι του καθίσματος περιστρέφοντας το κάθισμά του ώστε να κοιτάει προς τα πίσω και μου πρότεινε να κάνω το ίδιο.

Αυτό είναι το μέλλον, οπότε γιατί όχι; Οπότε περιστρέψαμε τα καθίσματά μας και ήρθαμε αντικριστά με τους δύο συνεπιβάτες στα πίσω καθίσματα. Αρχίσαμε να μιλάμε σαν να βρισκόμασταν σε λόμπι ξενοδοχείου, αλλά το αυτοκίνητο εξακολουθούσε να κινείται, αν και με ταχύτητα μάλλον μικρότερη από 40χλμ. ανά ώρα. Είχα μια ακατανίκητη παρόρμηση να γυρίσω το κεφάλι μου και να κοιτάξω μπροστά για να βεβαιωθώ ότι ο δρόμος δεν είχε εμπόδια. Δεν το έκανα.

Μερικά από τα υψηλής τεχνολογίας χαρακτηριστικά του F 015 είναι ακόμα υπό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, η Mercedes έχει καταλήξει σε ένα είδος απεικόνισης με φώτα για να επικοινωνεί καλύτερα το όχημα με τους πεζούς. Αν το αυτοκίνητο εντοπίσει απέναντί του πεζούς που περιμένουν να διασχίσουν το δρόμο, σταματάει και χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να προβάλει μια εικόνα με μια πράσινη διάβαση πεζών στην άσφαλτο, ως σήμα ότι μπορούν να διασχίσουν το δρόμο ελεύθερα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το λέιζερ δεν θα είναι αόρατο υπό το φως της ημέρας.

Κατά την άποψη της Mercedes, στο μέλλον τα αυτοκίνητα και οι πεζοί θα μοιράζονται όλο και περισσότερο τον ίδιο χώρο στις πόλεις, όσο αυτές γίνονται πιο πυκνοκατοικημένες. Η εταιρεία ελπίζει να προετοιμαστεί ώστε η συνύπαρξη αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και βολική. Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία πλοήγησης χωρίς οδηγό σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος. Πολλά αυτοκίνητα παραγωγής διαθέτουν ήδη πιο βασικές εκδόσεις αυτής της τεχνολογίας, όπως σύστημα αποφυγής συγκρούσεων, αυτοματοποιημένο σύστημα στάθμευσης και cruise control.

Αλλά τα πλήρως αυτόνομα οχήματα απέχουν ακόμα πολύ από το να είναι εμπορικά διαθέσιμα. Και ακόμα και όταν θα είναι, είναι απίθανο η νομοθεσία να επιτρέπει στους οδηγούς να περιστρέφουν τα καθίσματά τους και να μην κοιτούν μπροστά.

Πηγή: fortune.com