Η «βόμβα» που απειλεί την ελληνική οικονομία

Η «βόμβα» που απειλεί την ελληνική οικονομία

Στοιχεία – «φωτιά» για το ιδιωτικό χρέος που πλέον προσεγγίζει το δημόσιο.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους που πλέον προσεγγίζει τα επίπεδα του δημόσιου χρέους, δηλαδή τα 328 δισ. ευρώ.

Οι συντάκτες αναφέρουν ότι η χώρα πληρώνει και τις κακές επιλογές που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Συγκεκριμένα εξηγούν ότι η «διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και επανέφερε την ύφεση στην οικονομία σε μια περίοδο που η υπόλοιπη Ευρώπη πετυχαίνει ρυθμούς μεγέθυνσης.

«Οι εξελίξεις στο τρίμηνο που πέρασε είναι αντιφατικές. Τα στοιχεία δείχνουν εν μέρει αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις. Κατ΄ αρχάς η ύφεση συνεχίζεται. Εν τούτοις καταγράφουμε μείωση του ποσοστού ανεργίας στο β΄ τρίμηνο του 2016 (μολονότι σε αυτό συνέβαλαν οι προσωρινές θέσεις εργασίας λόγω τουρισμού). Συνολικά, παραμένει δύσκολη η οικονομική ανάρρωση από την αντιπαράθεση με τους δανειστές του α΄ εξαμήνου 2015 που παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και από τις αβεβαιότητες που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην τριμηνιαία έκθεση εκτιμάται διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους:

-προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των “κόκκινων” δανείων),

-προς την εφορία (€ 1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο),

-προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου € 25 δισ.),

-ακόμα και προς τη ΔΕΗ!

Είναι ανησυχητική η διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πρέπει να σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος σε όρους κεντρικής διοίκησης ξεπέρασε τα 328 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Το ιδιωτικό χρέος, χωρίς μάλιστα να συμπεριληφθούν τα χρέη σε ΔΕΚΟ προσεγγίζει πλέον τα 230 δισ. ευρώ (περίπου 110 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια, 93 δισ. ευρώ στην εφορία και έως 25 δισ. σε ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις). Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων, υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φοροεισπρακτικών μέτρων, περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και της ανεργίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνουν λόγο για φοροκεντρική λιτότητα, ενώ υποστηρίζουν πως «με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων πριονίζεται το κλαδί στο οποίο κάθεται η παραγωγή και η δημόσια οικονομία».

Ειδικότερα, τονίζεται ότι το ΑΕΠ για το 2016 μειώθηκε κατά 0,3% καθώς:

– οι εξαγωγές μειώθηκαν λόγω κυρίως των capital controls, υψηλής φορολογίας και καθυστέρησης επιστροφής φόρων από το κράτος

– η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων – αβεβαιότητας

– η αβεβαιότητα κάνει τους επιχειρηματίες διστακτικούς

– οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστέρησαν, ενώ θα πρόσφεραν επενδυτική ανάσα και οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα λύσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που περιορίζει την ευχέρειά τους να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

– H αύξηση των τουριστών το 2016 δεν ήταν αρκετή για να αναστρέψει τις αρχικές τάσεις.

– περαιτέρω ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους – προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των «κόκκινων» δανείων), προς την εφορία (€ 1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο), τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου € 25 δισ.), ακόμα και προς τη ΔΕΗ.