Η Βρετανία τσεκάρει Amazon και Microsoft για «υπερκυριαρχία» στην αγορά cloud

Η Βρετανία τσεκάρει Amazon και Microsoft για «υπερκυριαρχία» στην αγορά cloud
epa04858460 (FILE) A file picture dated 24 October 2014 showing workers at the Amazon e-trader's new logistics center in Sady, near Poznan, west Poland. Online retailer Amazon surprised analysts 24 July 2015 with better-than-expected earnings for the second quarter after sales for its cloud-computing division, Amazon Web Services, increased 81 per cent from the year before. The Seattle-based company posted net income of 92 million dollars (83.8 million euros) for the quarter that ended June 30, reversing the net losses of 57 million dollars of the previous quarter and 126 million dollars in the year-before period. EPA/Jakub Kaczmarczyk POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Amazon, η Microsoft και η Google παράγουν περίπου το 81% των εσόδων στην αγορά cloud του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αρχή τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας (Ofcom) ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την κυριαρχία που έχουν στην αγορά cloud του Ηνωμένου Βασιλείου η Amazon και η Microsoft.

Η Ofcom ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα ζητήσει από την αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της χώρας (CMA) περαιτέρω διερεύνηση για το ζήτημα, προσθέτοντας πως έχει εντοπίσει «χαρακτηριστικά» που καθιστούν δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία το να αλλάξουν πάροχο υπηρεσιών cloud να χρησιμοποιούν πολλαπλές υπηρεσίες cloud και σημείωσε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τη θέση των ηγετών της αγοράς Amazon και Microsoft.

«Ορισμένες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μας είπαν ότι ανησυχούν για το ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν ή να συνδυάσουν παρόχους cloud και δεν είναι σαφές ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλά», δήλωσε ο Φέργκαλ Φάραγκερ, διευθυντής της Ofcom, αρμόδιος για τη μελέτη της αγοράς.

Η Ofcom ανησυχεί ότι η Amazon Web Services και η Microsoft Azure, περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά υπολογιστικού cloud. Πρόκειται για εταιρείες που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις όλων των ειδών να εκτελούν κρίσιμες υπολογιστικές εργασίες -όπως αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων, παράδοση περιεχομένου, ανάλυση και ευφυΐα- μέσω του διαδικτύου και όχι μέσω διακομιστών που είναι αποθηκευμένοι στο χώρο (on premise).

Όπως σημειώνει το CNBC, οι AWS και Microsoft Azure είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά. Η υπηρεσία cloud της AWS απευθύνεται κυρίως σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ η Microsoft δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το AWS και το Microsoft Azure αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% έως 70% των δαπανών για το cloud, σύμφωνα με εκτίμηση της Ofcom. Συνδυαστικά, η Amazon, η Microsoft και η Google παράγουν περίπου το 81% των εσόδων στην αγορά υπηρεσιών υποδομής cloud του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Ofcom, η οποία εκτιμά ότι η αγορά αξίζει 15 δισ. στερλίνες (18,2 δισ. δολάρια).

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Η έρευνα της CMA έρχεται εν μέσω της ταχείας υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και καθώς οι υπηρεσίες cloud, οι οποίες επιτρέπονται από τεράστια κέντρα δεδομένων, στηρίζουν πολλά από τα ενεργοβόρα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI, το Bing Chat της Microsoft και το Bard της Google.

Η CMA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι χαιρετίζει την παραπομπή της Ofcom σε έρευνα, προσθέτοντας ότι ο χώρος του cloud «στηρίζει ένα πλήθος διαδικτυακών υπηρεσιών – από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τα μοντέλα θεμελίωσης AI. Πολλές επιχειρήσεις βασίζονται πλέον πλήρως σε υπηρεσίες cloud, καθιστώντας τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό σε αυτή την αγορά απαραίτητο» ανέφερε η Σάρα Κάρντελ, διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, σε δήλωσή της την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com