Η Βρετανία «χρυσώνει το χάπι» για τη Ρουάντα: 3.000 λίρες για «εθελοντική» μετακόμιση μεταναστών

Η Βρετανία «χρυσώνει το χάπι» για τη Ρουάντα: 3.000 λίρες για «εθελοντική» μετακόμιση μεταναστών
epa04008892 African women gather in Rabin Square during a protest demanding freedom and political refugee status and the end to detention by Israeli authorities, in Tel Aviv, 05 January 2014. Tens of thousands of African asylum seekers, mainly from Eritra and Sudan marched to Rabin Square protesting the Israeli government's neglect to review their asylum requests, and also calling for an end to the state's detention policies. EPA/JIM HOLLANDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση της Βρετανίας του Ρίσι Σούνακ σχεδιάζει να πληρώσει σε αιτούντες άσυλο έως και 3.000 λίρες ο καθένας για να μετακομίσουν στη Ρουάντα στο πλαίσιο ενός εθελοντικού σχεδίου για να βοηθήσει στην εκκαθάριση της συσσώρευσης προσφύγων, των οποίων οι αιτήσεις παραμονής στη χώρα έχουν απορριφθεί.

Η νέα συμφωνία με τη Ρουάντα είναι ξεχωριστή από το «παγωμένο» σχέδιο της κυβέρνησης για τη βίαιη απέλαση των περισσότερων αιτούντων άσυλο στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, το οποίο κρίθηκε πέρυσι παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίθετα, αντικατοπτρίζει μια υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική, όπου στους αιτούντες άσυλο προσφέρεται οικονομική βοήθεια για να φύγουν από τη Βρετανία για την πατρίδα τους, αλλά σύμφωνα με το νέο σχέδιο οι άνθρωποι θα λαμβάνουν τα χρήματα αν συμφωνήσουν να ζήσουν στη Ρουάντα.

Ο Κέβιν Χόλινρεϊκ, υφυπουργός επιχειρήσεων, είπε την Τετάρτη ότι η νέα πολιτική είναι μια καλή χρήση του δημόσιου χρήματος, διότι είναι φθηνότερη από το κόστος της φροντίδας ανθρώπων στη Βρετανία στους οποίους έχει απορριφθεί το άσυλο, αλλά δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί.

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα στη Βρετανία στα οποία έχει απορριφθεί το άσυλο, αλλά δεν μπορούν να απομακρυνθούν επειδή η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να επιστρέψει ανθρώπους σε μια χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο ή σε μια χώρα με κακό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οπότε, 3.000 λίρες, φυσικά και είναι πολλά χρήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά, κοστίζει πολλά χρήματα για να κρατήσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ανθρώπους που είναι αποτυχημένοι αιτούντες άσυλο» είπε ο ίδιος σε LBC Radio.

Το πολιτικό κόστος και οι εκλογές

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρίσι Σουνάκ έχει επενδύσει τεράστια ποσά πολιτικού κεφαλαίου στην υπόσχεση να σταματήσει την άφιξη των αιτούντων άσυλο που φτάνουν χωρίς άδεια στις νότιες ακτές της Αγγλίας με μικρές, φουσκωτές βάρκες.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση θέλει να στείλει χιλιάδες ανθρώπους στη Ρουάντα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πέρυσι ότι η πολιτική αυτή είναι παράνομη, καθώς παραβιάζει τους βρετανικούς και διεθνείς νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την αντίσταση των δικαστηρίων, η κυβέρνηση του Σουνάκ περνάει από το κοινοβούλιο νομοθεσία που θα μπλοκάρει περαιτέρω νομικές αμφισβητήσεις κηρύσσοντας τη Ρουάντα ως τη λεγόμενη ασφαλή χώρα για τους αιτούντες άσυλο.

Η Ρουάντα έχει επί του παρόντος τη δυνατότητα να δέχεται μερικές εκατοντάδες αιτούντες άσυλο ετησίως από τη Βρετανία, υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η ικανότητα αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί.

Ο Σουνάκ έχει δηλώσει ότι θέλει να φύγουν οι πρώτες πτήσεις απέλασης τους επόμενους μήνες -πριν από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους- ώστε να μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του να «σταματήσει τις βάρκες» με τους μετανάστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com