Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ
Στην αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ προσβλέπει ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, εν όψει της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, τον επόμενο μήνα. Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα των δασμών που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε ευρωπαϊκά αγαθά.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε στα μέσα του 2018 δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ έχει δασμολογήσει και ευρωπαϊκά αγαθά, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που εισάγονται στις ΗΠΑ, εξαιτίας της αντιπαράθεσης με τον ευρωπαϊκό όμιλο αεροσκαφών Airbus. Παράλληλα, απειλεί να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα της Γαλλίας, ως αντίποινα για τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών του Παρισιού.

Ο Φιλ Χόγκαν, που αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου Εμπορίου ενώ πριν είχε το ρόλο του επιτρόπου Αγροτικής Πολιτικής, είχε πριν από τα Χριστούγεννα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό εκπρόσωπο σε θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. «Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιανουαρίου για να συζητήσουμε μια μακρά λίστα ζητημάτων, που προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. … θα επιδιώξω επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Ε.Ε. σε ζητήματα όπως οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο και την απειλή αμερικανικών δασμών σε απάντηση του ψηφιακού φόρου στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Χόγκαν στην εφημερίδα «Ιrish Times».