Η Wall Street δανείζει δισεκατομμύρια στους πιο hot τεχνολογικούς «μονόκερους» της Κίνας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τράπεζες στοιχηματίζουν ότι τα δάνεια θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο προσοδοφόρες επιλογές για τις εταιρείες.

των Carol Zhong και Crystal Tse

Οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ στρέφονται στην Κίνα με σκοπό να χρηματοδοτήσουν κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

Αφού ενέκριναν δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλών αποτιμήσεων (και ζημιών) όπως η Uber Technologies Inc., τράπεζες όπως οι Morgan Stanley και Goldman Sachs σπεύδουν να κάνουν το ίδιο για κάποιους από τους μεγαλύτερους «μονόκερους» της Κίνας.

Συγκεκριμένα, βοήθησαν τη Bytedance Ltd., ιδιοκτήτρια της τρομερά δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο TikTok, να δανειστεί 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο. Λέγεται, επίσης, ότι συγκεντρώνουν έως και 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για άλλες δύο κινεζικές startup τεχνολογίας.

Οι τράπεζες στοιχηματίζουν ότι τα δάνεια θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο προσοδοφόρες επιλογές για τις εταιρείες, όπως π.χ. αρχικές δημόσιες προσφορές, όπως συνέβη και στις ΗΠΑ με την περίπτωση της Uber και άλλων εταιρειών. Όμως, τίποτε δεν είναι εγγυημένο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ διαχέεται στον κλάδο της τεχνολογίας, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για αποτιμήσεις αξίας που ίσως είναι κάπως επιπόλαιες.

Οι τράπεζες δεν επωφελούνται μόνο από τα συγκριτικά υψηλά επιτόκια για Κινέζους δανειολήπτες. Επιπλέον έσοδα εξασφαλίζονται από χρεώσεις για υπηρεσίες όπως η έκδοση μετοχών.

«Οι αποδόσεις αυτών των δανείων είναι συνήθως ανεκτές, δεδομένης της χαμηλής μόχλευσης και των αναμενόμενων μελλοντικών ευκαιριών, όπως π.χ. η χρηματοδότηση εμπορίου» λέει ο Benjamin Ng, επικεφαλής εταιρικών δανείων Ασίας Ειρηνικού στη Citigroup Inc. στο Χονγκ Κονγκ.

Η Morgan Stanley, επικεφαλής χρηματοδότης της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Uber τον Μάιο, κέρδισε 41 εκατομμύρια δολάρια από τη συμφωνία, περίπου έναν χρόνο αφότου η τράπεζα βοήθησε στη σύναψη δανείου ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Και η Dropbox Inc. προσέφυγε σε τράπεζες όπως η Goldman Sachs για ένα πιστωτικό εργαλείο 600 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017, έναν χρόνο μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της εταιρείας αποθήκευσης αρχείων στο cloud.

«Οι τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο άνετες να δανείζουν σε αυτές τις εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν πολλά στοιχεία ενεργητικού» λέει ο Vey-Sern Ling, αναλυτής της Bloomberg Intelligence στο Χονγκ Κονγκ. «Εάν ο ανταγωνιστής σου δανείζει σε αυτές τις startup αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, εσύ δεν γίνεται να λείπεις».

Σχετικά άρθρα